Az OEP elfeledkezett a dohányosokról

Hiába terelik az elmúlt években egyre szigorodó jogszabályok a dohányosokat a leszokás irányába, a hazai kórházak és rendelőintézetek OEP-támogatás híján ellenérdekeltek a függőséget csökkentő vagy megszüntető kezelések alkalmazásában - legalábbis a tüdőgyógyász szerint.

Bár az elmúlt bő egy év jogszabály- és törvényi változásai egyaránt a cigarettázásról való leszokásra sarkallják a dohányosokat, itthon a kórházak és a rendelőintézetek megfelelő támogatás híján továbbra is ellenérdekeltek a függőséget csökkentő vagy megszüntető kezelésekben - mondta az InfoRádiónak Mucsi János tüdőgyógyász.

Több száz orvos vett részt leszokást támogató képzésben, vagyis a tudás megvan ahhoz, hogy segítsék a leszokni vágyó dohányosokat. Emellett vannak hatékony gyógyszerek is, de az OEP nem finanszírozza azt a szolgáltatást, amivel ezt meg lehetne tenni. Mindez azt jelenti, hogy a szolgáltatók, kórházak, rendelőintézetek ellenérdekeltek abban, hogy leszokást támogató rendelést végeztessenek, mert OEP-támogatás híján ez veszteséget termel - mondta az InfoRádió által megkérdezett tüdőgyógyász.

Mucsi János szerint a dohányosok által befizetett adót is fel lehetne finanszírozni a leszokás támogatását. Kiemelte: ha az állam az áfára és a jövedéki adóra igényt tart, akkor termékdíjként terhelje még meg egy százalékkal a cigarettát, és a többletbevétel elég lenne a leszokás támogatásához szükséges költségekre. Ezzel a dohányos maga fizetné meg leszokásának költségeit - tette hozzá.

Vannak bizonyítottan hatékony gyógyszerek és nem gyógyszeres terápiák is, amelyek növelik a leszokási próbálkozások sikerességét - közölte a tüdőgyógyász az InfoRádióban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.