Az MTVA újra letiltotta Antall József egyszer már letiltott beszédét

Az Index Antall József halálának huszadik évfordulóján régi - a youtube-on fellelhető - felvételeket is felhasznált megemlékező cikkében. Az MTVA azonban letiltotta az egyszer már letiltott beszédet.

1993. december 17. Antall József temetése napján a feketébe öltözött Berkes Zsuzsa bemondónő jelent meg a tévé képernyőjén - írja az Index -, és fekete mappájából a következőket olvasta fel:

“Őriz a Magyar Televízió archívuma egy olyan Antall József-interjút, amit sose láthattak, hallhattak nézőink. Annak idején 1990 szeptemberében egy tévéelnöki döntés következtében nem szólalhatott meg a képernyőn. Pedig az Antall-kormány első száz napja után, az önkormányzati választások előtt – a felvétel a tanúság rá – a miniszterelnök megszólította a magyar népet. Pontos, elemző, meleg, bizalmat kérő és bizalmat adó szavakkal. De valami furcsa politikai szándék közéjük állt. A felvétel ma is jóval több, mint valamiféle történelmi kuriózum. Érvényessége máig hatol, és talán utólag is segíthet bennünket a megértésben, eligazodásban. Nemcsak Antall József személyiségét illetően, hanem saját sorsunkban is.”

A hírportál most vitába keveredett a felvételt a régi MTV-től megöröklő MTVA-val. Miután a "közszolgálati" médiavállalat észrevette, hogy az eddig nyilvános felvételt használják, letiltotta a youtube-on való elérhetőséget.

Az Index a következő kommentárt helyezte el a használhatatlan videoblokk alatt: "Cikkünk megjelenése után a közszolgálatiságot sajátosan értelmező MTVA 23 év után másodszor is letiltotta a letiltott beszédet. Úgy látszik, vannak dolgok, amik sosem változnak."

Az MTVA egyébként sajátos választ adott arra a megkeresésre, amelyben kollégáink az említett interjú mellett Antall József legendás 'pizsamás' interjúját is kérték. A 80 milliárd forintnyi közpénzből gazdálkodó állami médiaszervezet ezt tudta válaszolni: "Sajnos nem tudjuk odaadni a kért felvételeket."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.