Az MTVA nyilvánosságra hozza a Kunigunda útjai székház adásvételi szerződését

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetése 48 órán belül saját honlapján nyilvánosságra hozza a Kunigunda útjai székház adásvételi szerződését - közölte az alap kommunikációs igazgatósága pénteken azt követően, hogy a bíróság erre kötelezte a céget. Az MTVA vezérigazgatója üdvözölte a Fővárosi Törvényszék döntését.

Az MTI-nek megküldött közlemény szerint az összehasonlíthatóság biztosítása érdekében nyilvánosságra hozzák a 2007-ben, az akkori vezetés által megkötött bérleti szerződést is.

Az MTVA azt követően adott ki közleményt, hogy a Fővárosi Törvényszék kötelezte az óbudai épülettömb adásvételi szerződésének nyilvánosságra hozására. A döntést az MTVA vezérigazgatója megelégedéssel vette tudomásul, a közlés szerint Böröcz István azt mondta: ritka eset, amikor annak örülünk, ha a bíróság a velünk szemben állónak ad igazat.

Bejelentette azt is, az MTVA nem fog fellebbezni a határozat ellen.

A vezérigazgató fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a legteljesebb nyilvánosságra törekednek minden szerződés ügyében, szemben a korábbi gyakorlattal. "Az adófizetőknek joguk van tudni, hogy mire költjük a pénzüket. Nekünk pedig fontos, hogy megmutassuk, hatékonyan, takarékosan és fegyelmezetten gazdálkodunk" - mondta Böröcz István.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett szerződés azt mutatja, a mai áron számolva 93 milliárd forinttal olcsóbban veszik meg a székházat, mintha a 2007-ben negyven évre megkötött szerződést folytatták volna. Nem is értem, hogy gondolták ezt az akkoriak - fűzte hozzá.

Az MTVA közleményében felidézte az ügy előzményeit. Eszerint a fejlesztő és bérbeadó, Wing Zrt. tulajdonában lévő Millennium Média Kft. által 2007-ben megkötött bérleti szerződés hátrányos volt a magyar állam és az adófizetők számára egyaránt. A szerződés szerint az épületet 40 évig kellett volna bérelni, ezt követően a bérleti időszak lejártával sem került volna a Magyar Állam tulajdonába. Ráadásul a 2007-es megállapodás a végleges vételárról való megegyezést csak az akkori piaci árakon tenné lehetővé.

Az MTVA vezetése 2010 őszén kezdett tárgyalásokat a székház tulajdonjogának visszaszerzéséről, hogy ezáltal hosszútávon rendezze a közszolgálati médiarendszer központi létesítményének tulajdonviszonyát. A 2007-es, számos előnytelen feltételtől terhelt bérleti konstrukció fenntartása a közmédiumoknak és közvetve az adófizetőknek a 40 év alatt összesen több mint 550 millió euróba, mai árfolyamon számolva 160 milliárd forintba került volna, ami a közmédia súlyos eladósodásához vezetett volna, a tulajdonjog megszerzése nélkül.

A tavaly nyáron aláírt megállapodás alapján az MTVA-nak lehetősége nyílik arra, hogy 2013 decemberéig visszaszerezze a székház tulajdonjogát és ez által megvalósulhasson a közmédiumok földrajzilag egységes, a működés költséghatékonyságát és magas színvonalát biztosító elhelyezése.

A kialkudott és megállapodásba foglalt feltételek szerint az MTVA 110 millió eurós vételáron juthat hozzá a székház és gyártóbázis ingatlanegyütteséhez. A megállapodás ezen túlmenően rendezi az MTV Zrt. korábban felhalmozott 13 millió eurós adósságát, valamint a szerződés részét képezi két szomszédos ingatlan tulajdonjogának megszerzése is, amelyek a hosszú távú fejlesztések és valamennyi közmédium egy helyen történő elhelyezése érdekében szükségesek. Így a tranzakció összértéke 140 millió eurót tesz ki.

Az MTVA ezzel a megállapodással 310 millió eurót spórolt az adóforintokból - írták.

Az MTVA már a megállapodás aláírását követő napokban jelezte, hogy haladéktalanul eleget tesz a nyilvánosságra hozatali kötelezettségének, amint annak feltételei biztosítottak.

A Kunigunda útján található komplexum nemzetbiztonsági védelem alá eső létesítménynek minősül. A közmédia saját hatáskörben nem dönthetett a nyilvánosságra hozatal kérdéséről. Az illetékes hatóságok eljárása lezárult, amely megállapította, hogy az érintett szerződések nem tartalmaznak biztonsági kockázatot jelentő részt. Így a bíróság ezt követően rendelkezett a nyilvánosságra hozatal kérdéséről, amelynek az MTVA örömmel és haladéktalanul eleget tesz - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.