Az MTI visszavág - a Jobbiknak

A Jobbik szóvivője kedden „a legsötétebb diktatúrákat idéző eszközöket" emlegetve „MTI-s cenzúráról" írt közleményében pártja 2009. október 16-i, a betiltott Magyar Gárdával közösen tartott olaszliszkai megemlékezése kapcsán.

A szóvivő állításával ellentétben az MTI azon a napon részletes helyszíni tudósítást adott a megemlékezésről és négy képből álló fotótudósítást is közölt az eseményről. A hírügynökségi beszámoló számos hazai orgánumban megjelent.

A Jobbik közleménye arról is fantáziál, hogy az MTI-nek utasítási joga van a magyar sajtó híradásaira nézve. Ez az állítás az előzőhöz hasonlóan teljességgel megalapozatlan.

Az MTI a rá vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően és belső szakmai szabályzatával összhangban tavaly is, s a mostani választási kampányban is rendszeresen beszámol a pártok hírértékű eseményeiről, megnyilatkozásairól.
A Jobbik szóvivőjének rágalmazó közleményével kapcsolatban az MTI vizsgálja a jogi fellépés lehetőségét.

Újraközlés Olaszliszkáról

Az alábbiakban olvasható az MTI 2009. október 16-i tudósítása az olaszliszkai rendezvényről.

Szögi Lajos halálának évfordulójára emlékezett a Jobbik (Olaszliszka, 2009. október 16., péntek) "Szögi Lajos halálának harmadik évfordulójára emlékezett a Jobbik Magyarországért Mozgalom a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán péntek este. A mintegy félezres tömeg - akik közül többek ruháján a feloszlatott Magyar Gárda jelképeit lehetett látni - fáklyákat, árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat tartva hallgatta a felszólalókat a meggyilkolt tiszavasvári tanár emlékművével szemközti magántelken. Murányi Levente, a Jobbik alelnöke azt mondta: "ebben a faluban egy selejt népcsoport tagjai 2006. október 15-én agyonverték Szögi Lajost". Ezután arról beszélt, hogy kormányra kerülése esetén a Jobbik célja a börtönök munkatáborrá alakítása és bizonyos esetekben a halálbüntetés, valamint a csendőrség visszaállítása. Azok a cigányok, akik ki akarnak törni a bűnözésből és a nyomorból, számíthatnak rájuk - hangsúlyozta. Hozzátéve, hogy az egyszerű cigányokon eddig senki nem segített, a nekik szánt pénzt ellopták. Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész beszédében úgy fogalmazott: nem lehetne Európa szívében ilyen helyzetbe hozni egy nemzetet, ha az államhatalom nem ezt akarná. Az mondta, hogy maffiamódszerekkel és izraeli őrző-védő cégek védelme alatt egyesek biztonságban élnek lakóparkjaikban, míg mások, százezrek rettegve töltik mindennapjaikat az "etnikai zárványterületeken". A magyarokat különösebb következmény nélkül kifoszthatják, meggyalázhatják, "az elefántból bolhát csinálnak", de ha ez fordítva történik, rasszizmust kiáltanak. "Rövidesen eljön az az idő, amikor senki nem bánthatja büntetlenül a magyart" - mondta.

A Jobbik által hivatkozott dokumentum itt tekinthető meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.