Az MSZP visszaadná a rokkantnyugdíjakat

Az MSZP azt ígéri, visszaadja a nyugdíjjogosultságát annak a 194 ezer embernek, akitől az Orbán-kormány elvette.

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségének tagja szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány másfél évvel ezelőtti döntése miatt csaknem kétszázezer - III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetve rendszeres szociális járadékban részesülő - ember vesztette el nyugdíjjogosultságát. Helyette ellátást kapnak, amit a kormány bármikor megszüntethet, megváltoztathat, a felülvizsgáltak egyharmadától meg is vonták az ellátást.

Az MSZP valódi nyugdíjvédelmet ígér, és 2014 után visszaállítja a korábbi nyugdíjjogosultságokat - jelentette ki.

A szocialista politikus szerint egy év elteltével sem kapott választ arra a nyolc kérdésre, amit a rokkantnyugdíjak ügyében tett fel a kormánynak. Ezek között volt, hogy mikor készítették el az ellátásmegállapító szoftvert.

Korózs Lajos most azt mondta: tudomása van arról, hogy továbbra sincs elektronikus kapcsolat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, vagyis a nyugdíjmegállapító és -folyósító szervezet között, csak "aktákat tologatnak".

Az MSZP politikus még két kérdést feltett a szakminisztériumnak: azt, hogy hány fellebbezést bíráltak el eddig, és hányszor változtatták meg a rokkant-felülvizsgálati határozatot, illetve hogy hányan fordultak bírósághoz a döntéssel szemben, és a bíróság hány esetben változtatta meg a közigazgatási határozatot. A második Széll Kálmán-terv alapján a kormánynak 117 milliárd forintot kellene megtakarítani a rokkantsági kasszából, de arról nincs információ, hogy ebből mennyi teljesült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.