Az MSZP válaszokat vár a Fidesztől a Kósa-videóval kapcsolatban

Az MSZP a fideszes Kósa Lajos debreceni polgármester érdemi válaszát várja a napokban nyilvánosságra került videón megfogalmazott vesztegetési vádakkal kapcsolatban; az ügyben a debreceni szocialisták feljelentést tesznek.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: nagyon sok furcsaság van a Kósa-videóval kapcsolatban, "a leleplező" többek között arra sem adott magyarázatot, miért csak a felvétel nyilvánosságra kerülése után jelentette fel zsarolóit, ha a videó 2007-ben kényszer hatására született. Szerinte "a leleplező videón" elhangzottak súlyos vádak, de még ennél is aggasztóbb, hogy Kósa Lajos nem adott érdemi választ ezekre, pusztán politikai lejárató kampányt emleget.

Az MSZP azt kérdezi, igaz-e, hogy a Kósa Lajos vezette önkormányzat pénzért átminősített ingatlanokat, igaz-e, hogy ezért kenőpénzt fogadtak el.

Az MSZP szóvivője szerint "a Kósa Lajost lebuktató férfi" maga is elismerte, senki nem mutatott neki igazolványt arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársa lenne, és a két zsaroló férfi sem állította azt, a videón szereplő férfi pusztán a viselkedésükből következtetett erre.

Budai Bernadett szerint a Fidesz álláspontja sem egyértelmű az ügyben. Utalt arra, hogy Kontrát Károly azt mondta, beigazolódott, hogy a politika visszaél a titkosszolgálatokkal, míg a szintén fideszes Demeter Ervin nem látott okot az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összeívására.

A szóvivő a videóról elmondta: azon egy ember "meglehetősen fesztelenül" arról beszélt, hogyan adott át több alkalommal Debrecen melletti csárdákban több tízmillió forintot Kósa Lajosnak. Hozzátette: a férfi azt állította, hogy kenőpénzről volt szó, egy debreceni ingatlanfejlesztő cég így honorálta a polgármester fáradozásait azért, mert az önkormányzat átminősítette azokat a telkeket, amelyeket az ingatlanfejlesztő kiválasztott.

Budai Bernadett kitért arra, hogy a videón szereplő férfiról kiderült, valóban a megnevezett ingatlanfejlesztő cégnél dolgozik, és a felvétel több mint két éve készült.

Amint felkerült az internetre a felvétel - folytatta - a férfi "fogta magát" és lement a rendőrségre bejelentést tenni az ügyben, majd visszavonta azt, és egy másik történettel állt elő, amelyben "NBH-san viselkedő ügynökök" és Energol-os múlttal rendelkező férfi szerepel, akik zsarolással kényszerítették a videó elkészítésére. Megjegyezte: a férfit - állítása szerint - Energol-os ügyeivel zsarolták.

Kósa Lajos szerdán belejelentette, büntetőfeljelentést tesz annak kapcsán, hogy az interneten közzétett felvételen egy férfi vesztegetéssel vádolja őt és Debrecen vagyonkezelő cégét. A politikus kijelentette: semmi nem igaz abból, ami a videón elhangzott. A DEGA Kft.-vel kapcsolatban Kósa Lajos elmondta, korábban 50 millió forinttal támogatta a cég Vadkakasok városi-egyetemi közös csapatát; az önkormányzatnak jelenleg két ügye van a céggel, az egyik, hogy a Dega tiltakozott egy szabályozási terv módosítása ellen, amit a helyhatóság - saját érdekét előtérbe helyezve - nem vett figyelembe, a másik, hogy a Dega kérte egy tulajdonában lévő terület átminősítését azzal az indokkal, hogy az önkormányzat ott gazdasági övezetet kíván kialakítani. Ez nem így van, a föld tehát marad mezőgazdasági terület - magyarázta Kósa Lajos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.