'Ön- és közveszélyes a nemzetgazdasági tárca magatartása'

Az MSZP szerint a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium "ön- és közveszélyes" magatartást tanúsít azzal, hogy "képtelen szembenézni a tényekkel, és hideglelést kap a kritikától".

Burány Sándor, az MSZP országgyűlés képviselője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: Matolcsy György az Országgyűlés elé terjesztett zárszámadási törvényjavaslatában még maga ismerte el, hogy a 2008-2009-es válság folyamatai nem voltak előreláthatók, most mégis többek között a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) teszi ezért felelőssé.

A 2010-es költségvetési számokat illetően a Fidesz saját hazugságainak foglya - fogalmazott a szocialisták gazdaságpolitikusa, aki szerint az átadás-átvétel pontosan megtörtént, ezért "vallottak kudarcot a csontvázkereső akciók".

Az ellenzéki képviselő közölte: a Fidesz igenis államosította a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások döntő hányadát, s erre maga szolgáltatott bizonyítékot azzal, hogy a költségvetési törvény értelmében csak idén több mint 500 milliárd forintot költ el hárommillió ember megtakarításából.

Pesszimista makroprognózist közölt a Magyarországról csütörtökön kiadott országjelentésben a Nemzetközi Valutaalap. A prognosztizált adatok nem számolnak a február végén bejelentendő magyar konszolidációs program és a későbbi intézkedések hatásaival. Az MTI által megkérdezett elemzők túlzónak találták az IMF hiány-előrejelzését.

A nemzetgazdasági tárca pénteken azt közölte: elvárja, hogy az IMF a 2010-es költségvetéssel kapcsolatban gyakoroljon önkritikát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.