Az MSZP szerint egyetlen dokumentum sem javasolta Safarov átadását

Bárándy Gergely (MSZP) szerint az azeri baltás gyilkos kiadatásával kapcsolatos dokumentumok azt bizonyítják, hogy a döntést a miniszterelnök egy személyben hozta meg, hiszen egyetlen irat sem javasolta Ramil Safarov átadását Azerbajdzsánnak.

A szocialista országgyűlési képviselő erről azt követően számolt be a sajtónak szerdán Budapesten, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) betekintett a Safarov átadásával kapcsolatos ügy dokumentumaiba.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának tagja közölte: az iratok egyértelműen bizonyítják, hogy a miniszterelnök pontosan tudta, mit csinál. Bárándy Gergely véleménye szerint a történtekért a politikai felelősséget Orbán Viktornak kell viselnie.

A politikus elmondta azt is: indítványozni fogja, hogy az Országgyűlés alkotmányügyi, valamint a külügyi és a nemzetbiztonsági bizottságai is hallgassák meg a miniszterelnököt és az ügyben érintett minisztereket.

Bárándy Gergely - akinek szerdán Répássy Róbert, a KIM államtitkára mutatta meg a Safarov átadásával kapcsolatos dokumentumokat - több iratból is idézett, amelyekből számára az derült ki: sem a Külügyminisztérium, sem KIM nem javasolta a kiadatást.

Mint mondta, a KIM a 2011-ben készített hivatalos álláspontjában fenntartotta azt a véleményét, miszerint nem kívánja átadni a Ramil Safarov azeri katonatiszt ellen kiszabott büntetés végrehajtását Azerbajdzsánnak.

A képviselő szerint egyértelmű az is, hogy a szakmai előkészítő iratok figyelmeztettek a várható külpolitikai veszélyekre, mind arra, hogy a hazájában hősként tisztelt katonát az esetleges átadását követően szabadlábra helyezik Azerbajdzsánban.

Egy 2007 júniusában született külügyminisztériumi feljegyzésben például szerepelt, hogy Örményország Budapesten járó bécsi nagykövete aggodalmának adott hangot Magyarország Kaukázus-politikájának esetleges változása miatt. Eszerint Jerevánban attól tartottak, hogy az ország egy kedvező gazdasági, energetikai pozíciószerzés fejében hajlandó lenne Safarov átadására hazájának. A nagykövet ekkor előrevetítette, hogy az átadás után az azeri hatóságok, bíróságok a társadalmi nyomás miatt szabadlábra helyeznék a katonatisztet, ami indulatokat szakítana fel Örményországban, ennek következményei között pedig akár magyar területen végrehajtott terrorcselekményeket is elképzelhetőnek tartott.

Egy örmény követségi tanácsos 2007-es az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban tett látogatásának dokumentumából pedig az derül ki, hogy a diplomata jelezte: a kiadatás akár háborút is generálhat - mondta Bárándy Gergely.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.