Az MSZP ötpárti egyeztetést sürget az Országgyűlésre vonatkozó szabályozásról

Az MSZP az országgyűlési törvényjavaslat visszavonását várja a kormánypárti előterjesztőktől, hogy az abban foglaltakat ötpárti egyeztetésen vitathassák meg a frakciók.

Az ellenzéki pártnak a házbizottság csütörtöki ülésen tett javaslatáról Tóbiás József frakcióigazgató és Újhelyi István tájékoztatta a sajtót, beszámolva arról: a Ház szocialista alelnöke az Országgyűlés elnöki értekezletének összehívását is kezdeményezte, hogy ott vitassák meg az előterjesztés végrehajthatóságát.

Tóbiás József - mint mondta - a párt- és kampányfinanszírozás ügyével, a választási eljárás, valamint más, az MSZP által kezdeményezett ügyekkel együtt ötpárti egyeztetésen tárgyalna az Országgyűlés munkáját szabályozó előterjesztésről még az előtt, hogy a javaslat a Ház elé kerülne.

Közölte azt is, hogy az Országgyűlés elé várhatóan a jövő héten kerülő javaslat az alaptörvény formai kritériumainak sem felel meg, mivel aszerint a sarkalatos jogszabályokat a kormánynak kell benyújtania, és nem önálló képviselői indítványként kell beterjeszteni. Rámutatott ugyanakkor arra: az elmúlt húsz év gyakorlata az, hogy mind a fegyelmi jog kérdésében, mind az Országgyűlés munkáját, szervezeti rendjét szabályozó kérdésekben az  alkotmányügyi bizottság kezdeményez módosítást.

Újhelyi István azt mondta, a javaslat elnöklő alelnökként nehéz feladatok elé állítaná, ellenzéki képviselőként pedig kifejezetten veszélyeztetve érezné magát "a házelnök túlhatalma" miatt.

Úgy értékelte: az előterjesztés az ellenzék elnémítására törekszik, és olyan megfogalmazásokkal él, amelyeket képtelen lesz az ülés vezetője objektíven betartani. Ezek közé sorolta a képviselők fegyelmezésére vonatkozó szankciók kiszabását, például azt, hogy az elnök fegyveres őröket hívhat a terembe, akikkel kivezettetheti a képviselőket vagy az adott napra felfüggesztheti a politikus képviselői jogainak gyakorlását.

A Ház szocialista alelnöke kifogásolta, hogy Kövér László házelnök a hivatalba lépése, vagyis 2010 szeptembere óta még nem hívta össze az elnöki értekezletet, így az alelnökök nem vitathatták meg a Ház vezetésével kapcsolatos észrevételeiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.