Az MSZP öt kérdése a miniszterelnökhöz

Az MSZP azt várja, hogy Orbán Viktor az adórendszer veszteseinek kárpótlásáról, a bajba jutott devizahitelesek megsegítéséről, az önkormányzatok helyzetéről és a munkahelyteremtés állásáról is beszámoljon hétfői évértékelő beszédében.

Kormos Kata, az MSZP szóvivője pénteken sajtótájékoztatón elmondta: öt kérdést tesznek fel a miniszterelnöknek. Ezek a következők: mi lesz az "igazságtalan adórendszer" veszteseivel?; mi lesz a bajba jutott devizahitelesekkel?; hol tart a munkahelyteremtés?; mi lesz idén az önkormányzatokkal?; valamint választ várnak arra is, Orbán Viktor miért nem támogatja, hogy az új alkotmányt nemzeti konszenzussal fogadják el.

Orbán Viktor csütörtökön a Facebookra felkerült videoüzenetében arra kérte az embereket, hogy tegyenek fel kérdéseket, "legyen ez egy közös miniszterelnöki beszéd". Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője aznap arról beszélt, hogy a hétfői országértékelőt Orbán Viktor arra kívánja felhasználni, hogy "Magyarország hangja, vagyis az emberek véleménye jusson kifejeződésre".

Az MSZP témafelvetéseiről szólva Kormos Kata elmondta: a kormány radikális adócsökkentést ígért, ez azonban csak a gazdagok esetében történt meg, az átlagos és annál alacsonyabb jövedelemből élők viszont havonta több ezer forinttal kevesebből kell, hogy éljenek. Kitért arra, hogy továbbra sem jött létre az ígért nemzeti eszközkezelő, és nem tudni, meghosszabbítják-e a tavasszal lejáró kilakoltatási moratóriumot, a devizahitelesek helyzetét pedig tovább nehezíti, hogy a kormány "felelőtlen és kiszámíthatatlan" gazdaságpolitikája miatt a forint svájci frankhoz viszonyított árfolyama gyengébb, mint a tavaly áprilisi választások előtt. Szólt arról, hogy miközben a kormány tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígért, a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 4,5 százalékkal nőtt.

Választ várnak a szocialisták arra is, hogy mi lesz az önkormányzatokkal, mivel megítélésük szerint az ígért megerősítésük helyett az önkormányzatok fekete éve az idei, amelyet iskolabezárások, létszámleépítések öveznek, a közüzemi díjak pedig emelkednek.

Kormos Kata elmondta, tudni szeretnék azt is, Orbán Viktor miért nem támogatja, hogy az új alkotmány nemzeti konszenzussal készüljön el. Mint fogalmazott, a "Fidesz és a Jobbik közösen egy olyan alkotmányt készít, amely nyilvánvalóan nem a nemzet, hanem egy politikai érdekcsoport szemléletét tükrözi".

Ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére, a szocialisták miként értékelik, hogy az új alkotmány előkészítésében részt vevő nemzeti konzultációs testületnek a párt korábbi vezető politikusa, Szili Katalin is a tagja lett, Kormos Kata úgy felelt: az egykori házelnök már nem az MSZP képviselője, nem a szocialistákat képviseli.

Arra reagálva, hogy a nemzeti konzultációs testületet létrehozó fideszes Szájer József pénteken azt mondta, szívesen konzultál a parlamenti frakciók tagjaival is, Kormos Kata közölte: nem érkezett hivatalos megkeresés Szájer Józseftől.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.