Az MSZP nyugdíjazná a királyságot vizionáló Boross Pétert

Az MSZP szerint Boros Péter volt miniszterelnöknek az elmúlt időben tett nyilatkozatai miatt távoznia kellene a közéletből.

Kormos Katának, a szocialisták szóvivőjének közleménye szerint a volt MDF-s politikus olyan kijelentéseket tett, amelyek alapján Boross Péter a királyság bevezetését, az írott alkotmány megszüntetését, illetve a gyermektelen nők különadóval való büntetését javasolja.

A volt kormányfő a FigyelőNetnek adott pénteki interjújában úgy fogalmaz, hogy a nagy számban Alkotmánybírásághoz forduló állampolgárok az 1960-as évekre emlékeztetik, amikor valaki azzal fenyegette a szomszédját, hogy „van egy ismerősöm a BM-ben, majd az elintézi".

"Nekem igazán az tetszene - aminek nem sok a realitása -, hogy visszatérjünk az ezeréves alkotmány rendszeréhez, kartális, vagyis írott alkotmány nélkül, sarkalatos alaptörvények vezénylésével" - fejti ki Boross Péter.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által idén júniusban létrehívott, az új alkotmány koncepcióját kidolgozó testület tagja szerint azonban az eltelt fél évszázad ezt majdnem lehetetlenné teszi, ezért reálisan egy a jelenleginél rövidebb, alapvetően a hatalmi kérdéseket tisztázó alkotmányt tartana elfogadhatónak. A politikus úgy látja, ebben nem lenne helye olyan általános szövegezésnek, amely például a lakosság egészséges környezethez való jogát deklarálja.

Boross Péter a lapban időszerűtlensége ellenére is kívánatosnak nevezi a király nélküli királyság kikiáltását Magyarországon, amely szerinte a "különös mítosszal körüllengett, de közjogi valóságot jelentő, személlyé vált" Szent Korona, illetve a hatszáz éves kormányzói intézmény segítségével jöhetne létre.

Az egykori miniszterelnök megjegyzi továbbá, hogy a gyerekre nem költőknek áldozniuk kell a nemzet jövőjéért, és - mint fogalmaz - ebben a kérdésben "szerencsétlen dolog a meddőség folytonos emlegetése".

Egy mondat az internetről

Boross Péter interjújának van egy mondata, mely kifejezetten zavarba ejtő. Kommentálni nem szeretnénk, mert nem lehetünk benne biztosak, hogy az egykori kormányfő valójában mit akart mondani. Viszont szó szerint idézzük: "Nem titkolom, alapvető probléma, hogy kinyitották a kaput, az interneten bárki véleményt nyilváníthat, (...) ezért zűrzavaros gondolatok áradnak jobbra-balra".

Boross Péter egyelőre nem nyilatkozik
Boross Péter egyelőre nem nyilatkozik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.