Az MSZP kéri az államfőt Baka újrajelölésére, a Fidesz szerint a szocialisták hazudnak

Az MSZP-frakció nyílt levélben kéri Sólyom László köztársasági elnököt, jelölje újra Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének - mondta Mesterházy Attila frakcióvezető egy budapesti sajtótájékoztatón. A Fidesz viszont továbbra is állítja, a szocialisták képviselői nem szavazták meg a köztársasági elnök jelöltjét.

Az MSZP-frakció Baka Andrást arra kéri, hogy vállalja a jelöltséget - ismertette a dokumentum tartalmát a politikus. Hozzátette: remélik, hogy a levélben megfogalmazottakhoz csatlakozik a többi frakció is. Mesterházy Attila közölte, a képviselőcsoport továbbra is támogatja Baka Andrást, és a maguk részéről garantálják is a jelöltről szóló következő szavazás eredményességét. A levélben írtakról szólva elmondta, a köztársasági elnöki intézményhez és a parlamentarizmushoz méltatlan eredmény született a hétfői, a Legfelsőbb Bíróság elnökéről tartott titkos szavazáson. Mint mondta, az MSZP-frakció osztja az államfő véleményét, mely szerint az eredménytelen szavazással a magyar parlament súlyos csapást mért a magyar igazságszolgáltatásra és a jogállamiságra. A frakcióvezető szerint ezt a csorbát kiküszöbölendő kérik Sólyom Lászlót, hogy jelölje újra Baka Andrást.

Mesterházy Attila emlékeztetett arra, a szavazás előtt minden parlamenti frakció azt ígérte, támogatja a jelölt megválasztását. A szocialista frakció hosszú vita után rendelt el a jelöltet támogató kötelező szavazást, amely alól egyetlen képviselő sem kért felmentést. Elmondta, azért támogatták a jelölt megválasztását, mert támogatható programot hirdetett meg, egyéves magyarországi bírói gyakorlatot szerzett, és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is támogatta. Kitért arra, hétfőn délelőtt az MSZP kezdeményezte, hogy térjenek el a házszabálytól, és titkos helyett nyílt szavazáson, nyomógombbal döntsenek a jelöltről. Ezt akkor a másik három frakció nem támogatta - jegyezte meg.

Hozzátette: kezdeményezésükkel meg akarták előzni a kialakult helyzetet, mivel olyan hírek láttak napvilágot, amelyek arra utaltak, hogy a Fidesz-frakció másképpen fog szavazni, mint ahogy bejelentette. Arra kérdésre, honnan értesültek arról, hogy a Fidesz nemmel fog szavazni, Mesterházy Attila elmondta, több sajtóorgánumban is megjelentek olyan hírek, amelyek azzal vádoltak Sólyom Lászlót, hogy alkut kötött a szocialista frakcióval.

Hozzátette: ez irreális feltételezés, hiszen a szocialista frakció nemtetszését már korábban is az váltotta ki, hogy az államfő nem egyeztetett a jelöltről, és ehhez a gyakorlathoz Sólyom László továbbra is tartotta magát.

A frakcióvezető közölte, "folyosói pletykák" is utaltak arra, hogy a Fidesznek nem áll érdekében Baka András megválasztása, mivel abban bíznak, hogy egy új összetételű parlamentben egy számukra kedvezőbb jelöltet tudnak megválasztani, adott esetben nem a jelenlegi köztársasági elnökkel.

Hétfőn ismét nem választotta meg az Országgyűlés Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének, annak ellenére, hogy a két nagy frakció támogatásáról biztosította a jelöltet. Az eredménytelen titkos szavazás után a Fidesz és az MSZP egymást vádolta hazugsággal, a köztársasági elnök pedig azt mondta: meg kell gondolni, mi értelme van újra jelölni főbírót egy ilyen parlamentnek. Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját Sólyom László államfő először 2008 májusában jelölte erre a posztra, de a jelölt akkor sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást. Ezzel a szavazással együtt az elmúlt több mint egy év során az Országgyűlés már negyedik alkalommal nem tudott új főbírót választani.

A Fidesz továbbra is az MSZP-t tartja felelősnek

A Fidesz továbbra is úgy véli, hogy a főbíróválasztás során a szocialisták hazudtak, és nem szavazták meg Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta: az ügyben hétfőn megfogalmazott álláspontjuk változatlan. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a hétfői eredménytelen szavazás után példátlannak és felháborítónak nevezte, hogy a szocialisták negyedszerre utasították el Sólyom László köztársasági elnök főbírójelöltjét. Negyedszer bizonyosodott be, hogy a szocialisták az igazságszolgáltatás függetlenségét kockára teszik a pártérdekeik miatt. Azt kell, hogy gondoljuk, hogy ez már a köztársasági elnök elleni személyes támadás - tette hozzá a fideszes politikus. A tavaly májusi, szintén sikertelen szavazásra utalva hozzátette: a szocialisták egy évvel ezelőtt azt mondták, hogy Baka András szakmailag nem felel meg erre a posztra, most pedig "eljátszották azt a színjátékot, hogy támogatják". Szerinte a mostani eredmény hasonlít az egy évvel ezelőttihez, az igen szavazatok száma alig változott. - A szocialisták „hazudtak, nem szavazták meg a köztársasági elnök jelöltjét - jelentette ki.

 

Mesterházy Attila
Mesterházy Attila szerint a Fidesz folyamatosan azt az érzetet kelti az emberekben, hogy létezik a válságkezelésnek egy kevésbé fájdalmas változata, ez pedig népámítás, ezzel becsapják az embereket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.