Trianoni emléknap: szocialisták nélkül, de szocialista nagygyűléssel

Nem vesznek részt az MSZP képviselői a pénteki, trianoni emlékülésen emlékülésen. A szocialisták erről azután döntöttek, hogy az emléknappá nyilvánítás kapcsán beadott módosítójavaslataikat és azon indítványukat is lesöpörte a fideszes többség, hogy felszólalhassanak az eseményen. Viszont úgy tudjuk: nagygyűlést szerveznek a Liszt Ferenc térre.

Az előzetes véleményeknek megfelelően az MSZP frakciója végül úgy döntött: nem vesz részt a pénteki, a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulójának napján rendezett emlékülésen. A parlamenti rendezvényen Sólyom László köztársasági elnök és Német László nagybecskereki püspök mond beszédet. Ugyanaznap a Szent István Bazilikában ökumenikus misét tart Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Az LMP és a Jobbik képviselőcsoportja már korábban jelezte: részt vesznek az emlékülésen. A tegnapi házbizottság ülésen az MSZP delegáltjai jelezték: szeretnének felszólalni az eseményen, ezt azonban a testület nem támogatta. Szocialista forrásaink már korábban jelezték: miután a fideszes többség az emléknappá nyilvánítás kapcsán benyújtott módosítójavaslataikat is lesöpörte az asztalról, így ha nem szólalhatnak fel az ülésen, várhatóan nem fognak elmenni. A frakció nagy többséggel így is döntött.

Mandur László volt parlamenti alelnök a Népszabadság megkeresésére azt mondta: ha nem a felsőházi teremben tartott emlékülésről van szó, hanem a korábbi hagyományoknak megfelelő parlamenti ülésről, úgy a korábbi konszenzusos megállapodás alapján minden frakciónak felszólalási lehetőséget kellene kapnia. „A szocialisták azért maradnak távol, mert nem mondhatjuk el a gondolatainkat” - fogalmazott Mandur László.

A képviselő lapunk kérdésére hozzátette: a Bazilikában megtartandó istentiszteletre nem vonatkozik a döntés, oda bármely képviselő saját döntése alapján elmehet. Más forrásokból úgy tudjuk, az MSZP ezzel együtt politikai nagygyűlést szervez délután fél négyre a Liszt Ferenc téri Ady Endre szoborhoz.

A szocialista frakció tagjainak többsége a tanácskozást követően részt vettek a Magyar Demokratikus Charta és a Politikatörténeti Intézet Trianonnal foglalkozó konferenciáján. A részvételt Mesterházy Attila frakcióvezető ajánlotta a képviselőcsoport tagjainak.

A Charta „Trianon: hidegháború vagy megbékélés” címmel tartott rendezvényt a Gólyavárban, ahol Ormos Mária, Vásárhelyi Mária, Bauer Tamás és a pozsonyi Szigeti László tartott előadást. A Politikatörténeti Intézet „Veszély, veszteség, trauma Magyarország 1919-1920" címmel rendezett hasonló tanácskozást. Mesterházy Attila korábban úgy fogalmazott: a szocialisták Trianont történelmi eseménynek tartják, amelynek tragikus következményei voltak Magyarország számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.