Az MSZP nem vár dicséretet az egyháztól

Sem rosszindulat, sem a félrevezetés szándéka nem vezette az MSZP-t, amikor Szombathely és a megye legjellemzőbb épületeit, köztük a jáki templomot és a szombathelyi székesegyházat választotta ki és szerepeltette a szórólapokon - közölte közleményében Horváth Attila, az MSZP szombathelyi szervezetének elnöke.

Veres András szombathelyi megyéspüspök május 29-én közleményben tiltakozott az egyházi épületek szerepeltetése ellen, különösen olyan szövegkörnyezetben, hogy "az elmúlt időszakban az ország uniós fejlesztési terveinek keretében itt helyben is sok mindent sikerült megvalósítani közös terveinkből a kormány és az Európai Unió támogatásával".

A püspök megdöbbenését fejezte ki és leszögezte: a képeken is jól látható, hogy az említett épületeken az elmúlt öt évben semmiféle felújítás nem történt, noha arra nagy szükség lett volna. Véleménye szerint a szórólap készítői a megtévesztés szándékával jelentették meg a kifogásolt fotókat, amelyek amely alkalmasak arra, hogy sokakat megtévesszen véleményformálásukban és szavazási szándékukban.

A megyéspüspök közleményére a helyi szocialisták múlt pénteken nem kívántak reagálni, mondván a szórólapok központilag készültek. A Fidesz keddi szombathelyi európai választási nagygyűlésén viszont Hende Csaba országgyűlési képviselő élesen bírálta az MSZP-t a megtévesztő szórólapok miatt és utalást tett rá beszédében Orbán Viktor pártelnök is.

Horváth Attila a közleményben emlékeztetett: kormányzati illetve európai uniós pénzekből megközelítőleg 200 millió forint támogatás érkezett megyébe az egyházi ingatlanok felújítására.

Ebben az összegben benne van a Szombathely városa által - a baloldali városvezetés közreműködésével - biztosított, a szombathelyi székesegyház freskóinak megszépítésére adott 30 millió forint, valamint az uniós forrásból 70 millió forinttal támogatott Szent Márton látogatóközpont, és a Szöllősi templom építésére a Miniszterelnöki Hivataltól érkezett több mint 30 millió forint is.

"Lehet, hogy ez az összeg kevés, de a semminél valamivel talán több. Ennyit tudtunk tenni az elmúlt időszakban ezen a területen. Dicséretet nem várunk érte - az a dolgunk, hogy ezt tegyük - de talán nem érdemlünk dorgálást sem" - írta közleményében az MSZP szombathelyi szervezetének elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.