Az MSZP nem akar együttműködni a Jobbikkal a vizsgálóbizottsági kezdeményezéseknél

Az országgyűlési törvény és a házszabály módosítását kezdeményezi az MSZP azért, hogy a "demokratikus ellenzék" ne kényszerüljön együttműködni a Jobbikkal politikai vitanapok és vizsgálóbizottságok kezdeményezésekor.

Az erről szóló indítványokat kedden nyújtotta be a parlamentnek Mesterházy Attila szocialista pártelnök-frakcióvezető és két helyettese, Tóbiás József és Józsa István. Javaslatuk lényege, hogy rendkívüli ülést és ülésszakot, vizsgálóbizottságot, illetve politikai vitát ne csak a képviselők ötöde kezdeményezhessen - a baloldali ellenzéknek jelenleg nincs egyedül ennyi képviselője -, hanem az ellenzéki frakciók számának legalább felét kitevő képviselőcsoportok vezetői is.

Ez jelenleg azt tenné lehetővé, hogy az MSZP és az LMP frakcióvezetője a Jobbik támogatása nélkül tehessen eredményes parlamenti kezdeményezéseket. "Ez a módosítás továbbra is szükségessé teszi a demokratikus ellenzéki frakciók együttműködését, úgy, hogy közben a jogintézmények jelentőségén sem esik csorba. Csak így biztosítható a demokratikus ellenzék jogainak maradéktalan érvényesülése, egyszersmind a Jobbik politikai karanténba zárása" - olvasható az indoklásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.