Az MSZP megmutatja, hogy nem vagyunk 'lúzerország'

Kiss Péter szerint nem lehetünk "lúzerország", hiszen a magyarok a jég hátán is megélnek. Az MSZP jövő heti kongressusán téma lesz a gazdasági válság, amelyért egyes társadalmi csoportokat felelőssé tenni a kancelláriaminiszter szerint rasszizmus.

Az MSZP jövő hétvégi kongresszusán is téma lesz a pénzügyi válság: a pártnak meg kell mutatnia, hogy nemcsak szavakban van "a lúzerország" képe ellen, hanem a tetteivel is - mondta Kiss Péter, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának vezetője a testület szombati budapesti ülése előtt újságíróknak.

A szocialista párt legfelső döntéshozó testületének ülésén is az lesz a téma, ami az országban is, vagyis hogyan lehetséges, hogy Magyarország megerősödve kerüljön ki a válságból - közölte a kancelláriaminiszter.
Hozzátette: a mi nemzeti karakterünk "A magyarok a jég hátán is megélnek" mondattal foglalható össze, ezért világossá kell tenni, hogy a sikerhez az is kell, hogy ne hagyjuk vesztesnek nyilvánítani magunkat, szorítsuk össze a fogunkat, fogjunk össze.

A kongresszuson éppen azért kell a megoldásokkal foglalkozni, hogy megmutassák az MSZP nemcsak szavakban van "a lúzerország" képe ellen, hanem a tetteivel is - tette hozzá.

Kiss Péter a platform zárt üléséről azt mondta, a találkozó célja, hogy tisztában legyenek a pénzügyi, gazdasági kihívás nagyságával és ehhez adekvát szociális, társadalmi válaszokat találjanak. Kijelentette, hogy a válságot kezelni csak úgy lehet, hogy a szociális kérdést tágabb értelemben, azaz társadalmi kérdésként értelmezve tűzik napirendre.

A politikus szerint fontos, hogy a válságra hivatkozva senki ne akarjon társadalmi csoportokat kiszorítani, mert "ismerjük, a társadalmi kiszorítás a zászlaja az éppen maga a rasszizmus". Legkevésbé arra volna szüksége Magyarországnak, hogy amikor amúgy is pénzügyi, gazdasági kihívásokkal küzd, akkor megossza a társadalmat a felelősök kijelölésével - hangsúlyozta.

A miniszter szerint nagyobb biztonságra van szükség, de ez több cselekvést igényel, azaz a társadalmi, a szociális biztonság azt igényli, hogy továbbmenjenek a szükséges kiadáscsökkentésben, illetve a változtatásokban, de úgy, hogy minden egyes további lépésnek mérlegelik a hatását.

A jövő heti tisztújító kongresszussal kapcsolatban Kiss Péter utalt arra, hogy sokkal több az ambícióval rendelkező jelölt, mint a kiosztható posztok száma, így biztosan lesznek új emberek a párt vezetésében.

Veres János pénzügyminiszter a platform ülése előtt elmondta, azt a folyamatot tekintik át, amelyet az gazdasági válság kezelésében a kormány ősz óta megtett. Hozzátette: azokat a lépéseket beszélik meg, amelyek mögöttük, előttük vannak, és amit még terveznek a következő időszakra.

num_article=324622|num_paragraph=0|num_seq=0|num_picture=90612|txt_caption=Veres János és Simon Gábor, a Baloldali Tömörülés Platform ülése előtt|txt_author=|txt_source=|txt_align=left|num_width=330|num_ratio=|
nol_oldNolPicture
mceBlockPasteEnd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.