Az MSZP már a választásokra készül

Ma délelőtt Demeter Ervin (Fidesz) Ficsor Ádám titokminiszter távozására reagálva kijelentette: „Minden idők legdurvább, legaljasabb kampányára készül az MSZP". Erre délután a szocialisták közleményben válaszoltak, miszerint éppen azért távozik a kormányból Ficsor, mert kampánymunkája nem egyeztethető össze azzal, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyeli. Este pedig az alábbi közleményt adta közre Lendvai Ildikó pártelnök.

Az MSZP szerint az országnak nem érdeke sem az előrehozott választás, sem az előrehozott, program nélküli kampány. Közérdek viszont, hogy mindenki időben megismerhesse és össze hasonlíthassa a pártok érdemi programjait, a válságkezelésről és a válság utáni világról való elképzeléseit.

Az MSZP ennek megfelelően tervezte meg a választásra való felkészülés tartalmát és ütemtervét. Körülbelül másfél hónapja programja összeállítását kezdte el, melynek célja a baloldal új feladatainak meghatározása, a válságban megrendült biztonság új eszközök segítségével történő megerősítése, a fellépés a kiszolgáltatottság új, veszélyes formái ellen.

Az MSZP továbbra is vállalja a baloldal hagyományos küldetését: a munkavállalók, munkát keresők, nyugdíjasok érdekeinek képviseletét, de ezt a küldetést az új konfliktusok megoldása érdekében új feladatokkal bővíti ki.

Küzdelmet indít a fogyasztók (többek között a banki ügyfelek) kiszolgáltatottsága ellen, a munkaerő piacon hátrányba került negyvenesek, ötvenesek, gyerekes anyák, fogyatékkal élők jogaiért, a környezeti-és energiabiztonságért, a közbiztonságért.

Az MSZP meggyőződése szerint tisztességes pártok a programjukkal kampányolnak és a programjuk képviseletére választanak miniszterelnök jelöltet. A szocialisták elképesztőnek tartják, hogy a Fidesz „miután annyi ellentmondásos párírt mutatott fel programjaként" csak februárban avatja be a választót (ha egyáltalán beavatja), most mi a programja.

Az MSZP november végi-december eleji kongresszusán fogadja el politikai, szakmai és társadalmi vitasorozat végén a programját.

A program képviseletére nevezi meg ugyanebben az időben miniszterelnök jelöltjét, és programja apján indít kampányt. Addig a programkészítés mellett az ősz legfontosabb feladatának a válságkezelő kormányzati munka folytatását, a gazdasági-pénzügyi világválság hatásai elleni további védelmet, a társadalmi válság megelőzését, a bajban való segítség nyújtást tartja.

Az MSZP tudja: legjobban azzal bizonyítja kormányzóképességét, ha most jól kormányoz. Ezért a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter kivételével, akinek pozíciója összeegyeztethetetlen bármilyen választási, pártpolitikai munkával, a szocialista miniszterek a költségvetés elfogadásáig a helyükön maradnak és a kormány munkáját erősítik.

Az MSZP Országos Választási Bizottsága ennek megfelelően alakította ki személyre szabott munkamegosztását. A program készítését a pártelnök irányítja, de az OVB jelenlegi és javasolt tagjai közül ebben a munkába mások mellett fontos szerepet vállal Mesterházy Attila, Molnár Csaba és Lamperth Mónika is. A választási munka gyakorlati előkészítéséért dolgozik a Szekeres Imre által vezetett teamben, az OVB-tagok közül Újhelyi István, és Puch László pártigazgató is. Kiss Péter többek segítségével az MSZP partnerkapcsolatai, lehetséges együttműködése szélesítéséért felel. Ficsor Ádám fő feladata a jelöltek felkészítése.

Mesterházy Attila frakcióvezetőként nemcsak a jelenlegi képviselők programkészítő és egyéb munkáját koordinálja, de előkészíti a következő frakció működését is, a listaállításban, a jelöltekkel való kapcsolattartásban vállat szerepe segítségével.

Simon Gábor a választmány választási szerepkörét szervezi, Burány Sándor, Botka László és a megyei elnökök képviseletében Boldvai László is politikai tapasztalataikat és teljesítményüket felhasználó szerepet vállalnak.

Az MSZP fontos szerepet szán Szili Katalinnak is, aki ősztől kezdve minden energiáját a baloldal megerősítésére fordítja. Az OVB kiegészítéséről az országos választmány következő ülése dönt.

Lendvai Ildikó az MSZP elnöke

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.