Lemondatná Hunvaldot a fővárosi MSZP

Az MSZP állítja: ügyvédein keresztül kétszer is megkérte Hunvald György előzetes letartóztatásban lévő polgármestert, hogy mondjon le fővárosi mandátumáról.

Burány Sándor közölte, kétszer is találkozott Hunvald György ügyvédeivel, hogy rajtuk keresztül tolmácsolja az MSZP budapesti szervezetének kérését: a polgármester mondjon le a fővárosi képviselői posztjáról. Hozzátette: a második találkozón a lemondó levelek szövegét is átadta az ügyvédeknek. A szocialista politikus közölte: az ügyvédek azt ígérték neki, hogy a kérést tolmácsolják, a második találkozón azt mondták, hogy ezt meg is tették, és átvették a lemondó levelek tervezetét, amivel kapcsolatban szintén azt ígérték, hogy átadják ügyfelüknek.

Burány Sándor elmondta, hogy az ügyvédek kérésére, ügyfelük érdekében, eddig semmilyen nyilatkozatot nem tett, és a jövőben sem fog tenni. A Népszabadság online kiadása arról írt, hogy Hunvald György ügyvédje a lapnak azt mondta, a mandátumról való lemondást illetően semmiféle kérés, ajánlat, kezdeményezés nem érkezett hozzá. A politikust Krasznai András és Kollár Károly védi. Kérdésre válaszolva Burány Sándor azt mondta, a mandátum sorsa kizárólag Hunvald György kezében van, az MSZP-nek nincs jogi eszköze arra, hogy a lemondását elérje.

Az MTI más forrásból úgy tudja, hogy az MSZP budapesti szervezete az eddigi lépéseken túl egy levél jogszabály szerinti bejuttatását is tervezi Hunvald Györgyhöz. A távirati iroda információi szerint a levelében az szerepel, hogy a szocialisták bíznak Hunvald György ártatlanságában, és hogy az eljárás tisztázza őt a gyanú alól. Az MSZP ugyanakkor azt kéri, hogy a fővárosi költségvetés elfogadásának érdekében a VII. kerületi polgármester, mondjon le fővárosi közgyűlési mandátumáról. A levelet a fővárosi MSZP-frakció tagjai és a párt kerületi elnökei írták alá. Az MTI információ szerint a szocialisták jelenleg is keresik annak lehetőségét, hogy a levelet hogyan juttathatnák el a politikushoz, nem feltétlenül az ügyvédein keresztül.

Krasznai Andrást és Kollár Károlyt az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie. Hunvald György előzetes letartóztatását március 11-én hosszabbították meg három hónappal, a politikus február 12. óta van előzetes letartóztatásban hétrendbeli csalás és kétrendbeli csalás kísérletének gyanújával. Az ügyészség hivatali visszaéléssel is meggyanúsította, mert az ügyészek szerint ismerősöknek, rokonoknak utalt ki kedvezményesen lakásokat.
A fővárosi közgyűlés eddig nem tudta elfogadni az önkormányzat idei, 531 milliárd forintos költségvetését, mivel Hunvald György távolléte miatt megszűnt az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.