Az MSZP kedvező döntést remél a túlzottdeficit-eljárás ügyében

Az MSZP bízik abban, hogy Magyarország számára kedvező döntés születik a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének ügyében - mondta pénteki sajtótájékoztatóján a miniszterelnök reggeli rádióinterjújára reagálva Józsa István.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, Magyarország nem bízhat abban, hogy az Európai Unió kizárólag a tények alapján dönt a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése ügyében. A kormányfő egyúttal indokoltnak nevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy nappal korábban meghirdetett növekedési hitelprogramját.

A szocialisták frakcióvezető-helyettese közölte: az elmúlt három évben a kormány szinte mindent alárendelt annak, hogy sikerüljön csökkenteni a hiánycélt. Hozzátette: ennek érdekében a kabinet 2700 milliárd forintos "megszorítást" hajtott végre, miközben közel háromezer milliárd forintnyi magánvagyont is felhasználtak.

A hiánycél teljesült, a hiány viszont folyamatosan nőtt - mondta a politikus, aki szerint az elmúlt három évben előbb megállt, majd két éve csökken a gazdaság teljesítménye. Hozzátette, hogy eközben jelentősen csökkentek a reálkeresetek, a forint gyengült, a versenyszférában pedig nem sikerült új munkahelyeket teremteni.

Józsa István azt mondta: az aggodalomra ad okot, hogy csak a tavalyi adatok kielégítőek, az idei és a jövő évi számok viszont kockázatokat hordoznak magukban.

Az MSZP üdvözli "ezt a három csepp vizet a sivatagban" - mondta a jegybank növekedési hitelprogramjáról. Hozzátette, kíváncsiak arra, hogy kik kapnak majd a kedvezményes hitelből, mert ha valóban ötszázezer kis- és középvállalkozás részesülhet a 250 milliárd forintból, akkor abból átlagosan félmillió forint jut egy-egy cégnek.

Végül kitért arra is, hogy a belső fogyasztás és a beruházások csökkenése után az elmúlt fél évben drasztikusan visszaesett az ipari termelés is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.