Helyezzék hatályon kívül az alaptörvényt!

Hétpontos javaslatcsomaggal állt elő az MSZP, amelyekkel szerintük helyreállhat a Magyarországgal szembeni bizalom, és 320 milliárddal nőne az idei költségvetés.

Az MSZP ma hétpontos csomagot jelentett be, amely azt a célt szolgálja, hogy újraéledjen a Magyarország iránti nemzetközi pénzügyi és befektetői bizalom. Ehhez szerintük az Orbán-kormánynak helyre kell állítania az alkotmányos rendszerrel kapcsolatos gazdasági és társadalmi stabilitást is. Így kiszámítható, az Európai Unió jogrendszerébe illeszkedő költségvetési és gazdaságpolitikai szabályokat kell alkotni, amelyekre vonatkozóan február 10-ig tesznek javaslatot a szocialisták.

Kiemelten fontosnak tartják a bírói függetlenség szervezeti és személyi garanciáinak visszaállítását, az ehhez szükséges törvényjavaslatot az MSZP február 13-án terjeszti az Országgyűlés elé. A harmadik pont: az alaptörvény és az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvény hatályon kívül helyezése, ezen belül az Alkotmánybíróság jogköreinek, a Költségvetési Tanács szervezetének és működésének, valamint az országos érdekegyeztetés rendszerének visszaállítása, továbbá a magán-nyugdíjpénztári tagok állami nyugdíjjogosultságának biztosítása.

Kezdeményezik, hogy törvény rögzítse: a magánnyugdíjpénztáraktól államosított vagyont kizárólag nyugdíjra lehessen felhasználni. Az ötödik pontjuk: a válságadók – legkésőbb 2013. január 1-jéig történő – kivezetése, valamint a bankadó átalakítása, amely biztosítja a magyar vállalkozások hitelhez jutását. Javasolják továbbá a munkaadói járulékok (2012-től szociális hozzájárulási adó) három, az áfa két százalékpontos csökkentését, ugyanakkor az 50 millió forint feletti árbevétellel rendelkező vállalkozások társasági adójának 18 százalékra emelését.

A hetedik pont: a progresszív személyijövedelemadó-rendszert és az adójóváírás intézményét visszaállító, valamint a gyermekek után járó adókedvezményeket a kis- és közepes keresetű munkavállalóknak is biztosító személyijövedelemadó-rendszer bevezetése. A törvényjavaslatot az MSZP az Országgyűlés elé terjeszti február 13-án.

Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője szerint e pénzügyi intézkedések hatására a 2012-es költségvetés 320 milliárd forinttal nőne úgy, hogy eközben a kis- és a közepes keresetűek, a nyugdíjasok helyzete javulna. „A befektetői bizalom helyreállításával csökken Magyarország kockázati felára, könnyebben és olcsóbban jut hitelhez, és csökken az államadósság. Mindehhez lehetővé teszi, hogy a megtakarításokat beruházásokra, munkahelyteremtésre lehessen fordítani”, mondja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.