Mesterházy Attila újra tárgyal Bajnai Gordonnal

Egyhangúlag támogatta az MSZP országos elnöksége szerdán, hogy Mesterházy Attila pártelnök két napon belül újra tárgyalóasztalhoz üljön az Együtt–PM szövetséggel, és a vitás kérdéseket „higgadtan és nyugodtan” minél előbb zárják le.

Az elnökség abban is egységes volt, hogy továbbra is fenntartja álláspontját, amely szerint a demokratikus ellenzéknek mindegyik választókerületben csak egy jelöltje lehet, vagyis nem fordulhat elő, hogy a szervezetek egymást gyengítsék. Mesterházy arra is kért és kapott felhatalmazást az elnökségtől, hogy további „potenciális partnerekkel” is tárgyalásokat kezdjen: ezek a korábbi bejelentések szerint a DK, az MSZDP és a Liberálisok pártja lehet. Mesterházy szerint ugyanis nemcsak két párt között kell megállapodni, hanem minél szélesebb szövetséget kell kialakítani. Egybehangzó döntést hozott az elnökség abban is szerda ­késő délután, hogy az MSZP kongresszust hív össze október második felére, s véglegesen döntenek majd a jelölti és listakérdésekről, és utána már csak a kampánnyal kívánnak foglalkozni.

Azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen ajánlatcsomaggal ülnek majd tárgyalóasztalhoz Bajnai Gordonékkal, az elnökségi ülésen nem született konkrét döntés, az azonban sokatmondó, hogy a szocialisták „kiinduló fix pontnak” tekintik a 35 körzetre vonatkozó ajánlatot, amelyet legutóbb Bajnai Gordon is „alkudozás nélküli tárgyalási alapnak” mondott. Az MSZP elnöksége abban is egységes volt, hogy az európai parlamenti és az országgyűlési választásokat egyazon időpontra kell kitűzni, ezért erre kérik Áder János államfőt is. Mesterházy szerint erre azért van szükség, mert így biztosítható a minél magasabb részvétel és a költséghatékonyság. 

A Népszabadság értesülései szerint a szocialisták 35 körzetet adnának át az Együtt–PM szövetségnek; feltéve, ha közös listán indulnak, és Mesterházy Attila a kormányfőjelölt. Abban az esetben, ha külön listán, egyéniben pedig koordináltan indulnának, az Együtt 27 körzetet kapna. Ez a szám egyébként azért fontos, mert ez a minimum, amelyet egy szervezetnek fel kell tudnia mutatni ahhoz, hogy önálló országos listát állíthasson. 

A korábban felajánlott és a szocia­listák által nyilvánosságra is hozott 41 körzetben kevés meglepetésnév szerepel az Együtt–PM névsorában, bizonyos jelölteket pedig az MSZP is vállaltan erős indulónak tart – tudta meg lapunk. A Népszabadság ugyanis megszerezte a 41-es csomag szocia­lista és Együtt párti jelöltjeinek listáját is. Hozzá kell tenni, hogy Baj­naiék részéről ez a névsor – feltéve, ha tényleg elfogadják az MSZP 35 körzetes ajánlatát – bizonyosan változni fog, hiszen az Együtt eredendően nem pontosan ezekre a ­kerületekre számított; vagyis név- és helycserék még lehetnek.

Ezzel együtt akadnak érdekes párosítások. A Bács-Kiskun megyei 2. számú körzetben például – amely Bajnai Gordon szűkebb pát­riája, Baja – a szocialista Hajdú Miklós mellett, illetve helyett egy helyi fogorvost, Michna Ottót jelölnék az Együtt pártiak. De szintén orvost indítana a Bajnai-szövetség a szentesi körzetben is: itt Szirbik Imre (MSZP) helyett az ismert háziorvosnak, Komáromi Zoltánnak adnának lehetőséget összellenzéki színekben. Gyulán az újságíró Bod Tamást, az egyik miskolci körzetben pedig (itt a szocialisták Gúr Nándor alelnököt jelölték, aki korábban jelezte: kész átadni a helyét, ha kell) a szintén újságíró Nagy Korsa Judit lenne az Együtt alternatívája.

A felajánlott két debreceni körzet egyikében Bajnaiék azt a HaHa-aktivista színművész Barabás Richárdot javasolták, aki korábban a volt kormányfő évértékelőjének moderátora is volt. A Pest megyei Érd körzetében állítólag (Tóbiás József szocialista megyei pártelnök helyett) az egykori SZDSZ-es képviselő, Csőzik László lenne az Együtt ajánlata (igaz, ezt Bajnaiék hivatalosan egyelőre cáfolták), míg a vásárosnaményi kerületben – ahol a szocialisták részéről Tukacs István lenne a jelölt – a szintén egykori SZDSZ-es Sértő Radics Istvánt javasolják. Utóbbi egyébként az Ungár Klára vezette Szema – Liberális Pártjának egyik alapítója is. Úgy hallani, hogy számos volt LMP-s politikus is helyet kaphatna ebben a 41 körzetben, így például Kéri András (Dombóvár), Kövesdi András (Nyírbátor) vagy Rekvényi László (Nagykanizsa), de hivatalosan még ezeket sem erősítették meg.

A Szolidaritás részéről Wrzava Pál lehetne jelölt Körmenden és Fapál Péter, aki a pápai körzetben lehetne közös jelölt a volt agrárállamtitkár Gőgös Zoltán helyett. Két, országosan is ismert PM-politikus vidéken lenne egyéni jelölt: Dorosz Dávid pártigazgató Vecsésen, míg Scheiring Gábor gazdasági szakpolitikus Balatonfüreden. 

A szocialisták a felajánlott 41 körzetes csomagban hét budapesti körzetet is átadnának. Itt az Együtt–PM egyelőre nem jelölt meg pontos névsort, csak blokkban jelezte, hogy kik indulnának Budapesten. Az első elképzelés szerint az V. kerületben a Milla-vezető Juhász Péter lehetne a fideszes Rogán Antal ellenfele (a szocialista Steiner Pál helyett), a 4. számú körzetben pedig a budapesti pártelnök Molnár Zsolt adná át helyét Szabó Tímea PM-társelnöknek.

Csepelen az Együtt pártiak Szabó Szabolcsot javasolják indulásra; úgy tudni, őt az MSZP is erős jelöltnek tartja. A XXII. kerületben a volt külügyi államtitkár, Szabó Vilmos helyett pedig Somfai Ágnes, a PM fővárosi képviselője lehetne a közös egyéni jelölt. Egyelőre a legerősebb párharcnak – feltéve, ha lesz – az 5. számú budapesti körzet tűnik: itt Kunhalmi Ágnes (MSZP) az egyik és Szelényi Zsuzsa (Haza és Haladás) lehet a másik javaslat. Igaz, az Együtt szerint Szelényi nevéhez egyelőre még nincs konkrét körzet „hozzárendelve”. Forrásaink szerint az oktatáspolitikus Kunhalmi Ágnesnek mindenképpen befutó helye van a következő parlamentben, az országos listán – a női és ifjúsági kvóta révén is – előkelő helyet kaphat majd, ráadásul az országos kampány egyik arca is lehet. Igaz, Kunhalmiról tudható, hogy szeretné egyéni körzetben is megmérettetni magát.

Mesterházy Attila és Botka László
Budapest, 2013. augusztus 28. Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke sajtótájékoztatót tart pártja elnökségi ülése után Budapesten, az MSZP Jókai utcai székházában 2013. augusztus 28-án. Mellette Botka László, a párt választmányának elnöke. MTI Fotó: Kovács Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.