Az MSZP elégedetlen az önkormányzati reform elképzelésekkel

Az MSZP egyetért azzal, hogy az önkormányzati reformra szükség van, és megoldásra vár az önkormányzati finanszírozási rendszer problémája is, de Varga Zoltán volt önkormányzati miniszter úgy véli, hogy a Tállai András által javasolt megoldások érdemben nem javítanak a helyzeten.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára vasárnap Gödöllőn, a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozóján azt mondta, hogy a közszolgáltatási minimumot a jövőben vállalnia kell az államnak, és meg kell vizsgálni, hogy maradjanak-e az egészségügyi és oktatási szolgáltatások minden esetben az önkormányzatok hatáskörében.

Varga Zoltán (MSZP) az MTI-nek értelmetlennek nevezte, hogy az állam változatlan struktúrával vegyen át oktatási és egészségügyi feladatokat az önkormányzatoktól. Ebben az esetben megtakarítás nem keletkezik, a költségvetésnek is ugyan olyan finanszírozási problémát jelent, ezzel pedig a hiány nem csökkenthető. Márpedig az Orbán-kormány is vállalta a 3 százalékos GDP arányos hiánycél teljesítését 2011-re - tette hozzá. Úgy vélte: hatékonyabb lenne, ha a feladatokat racionalizálnák és az ellátóhelyek struktúráját is átalakítanák.

Az önkormányzati képviselők számának csökkentése - amelyet Tállai András méltatott - Varga Zoltán szerint szintén nem éri el a kívánt hatást, mert a kívülről is megválasztható alpolgármesterek finanszírozása elviszi a megtakarítást. A szocialista képviselő ezért kíváncsian várja a részleteket, a konkrét törvényjavaslatokat, amelyekkel érzékelhető megtakarítást kell elérni a jövő évi hiánycél teljesítéséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.