Az MSZP attól fél, megszünteti a fővárosi kerületeket a Fidesz

A fővárosi szocialisták azt szeretnék, ha a budapesti kerületek önállóak maradnának. Burány Sándor szerint ez csak akkor lehetséges, ha a választók megakadályozzák a Fidesz kétharmadát. A Fidesz szerint ez csak retorikai trükközés.

Az MSZP fővárosi elnöke Újbuda polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján vasárnap azokra a sajtóhírekre reagált, melyek szerint a Fidesz meg akarja szüntetni Budapesten a kerületeket.

Molnár Gyula, aki egyben a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke is, a sajtótájékoztatón azt mondta: hét önkormányzati szervezet korábban már megállapodott a kormánnyal arról, hogy milyen ütemben, milyen lépéseket kellene tenni az önkormányzati reform során. E szerint először a hatásköröket, majd a finanszírozást kellene újragondolni, és csak a harmadik a sorban a struktúra átalakítása. Kiemelte: az egyeztetések részese volt többek közt Kósa Lajos (Fidesz) és Ódor Ferenc (Fidesz) is.

Azt javasolta a Fidesznek, nézzék meg azt a 2006 óta kész törvénymódosítást, amely a kerületek önállóságát fenntartva egy lényegesen hatékonyabb feladatmegosztást vezetne be Budapesten. Szerinte ez jobb megoldás, mint megszüntetni a kerületi önkormányzatokat.

Szavai szerint az álvita, hogy sok vagy kevés Magyarországon az önkormányzatok száma. Dél-Európához viszonyítva ugyanis kevés, Észak-Európát figyelembe véve viszont sok. Hangsúlyozta: az új kormány nem kezdheti úgy a ténykedését, hogy megszüntet önkormányzatokat, mivel az elmúlt években ádáz harcot folytatott az utolsó települési kispostáért, iskoláért, vagy azért, hogy nem szüntessék meg bizonyos MÁV-vonalak működését.

Molnár Gyula véleménye szerint az önkormányzati rendszerben több területen is lehet megtakarítás elérni. Ide sorolta, hogy tisztázni kell a megyék és a régiók viszonyát, mert a kettő együtt valóban drágán működik. Ezzel összefüggésben fontosnak tartja azt is, hogy rendezzék a megye jogú városok és az agglomerációk, valamint a főváros és a kerületek viszonyát.

Nem tartja kivitelezhetőnek azt azt elképzelést, hogy a felére csökkenjen az önkormányzati képviselők száma. Ezt egyebek között azzal indokolta, hogy a háromszáz fő alatti településeken három fősek a képviselőtestületek. Mint mondta, ezeket nem lehet megfelezni, és két fővel sem tudnak működni, hiszen kötelező alpolgármestert választani és két bizottságot is létre hozni.

A szocialista politikus kitért arra: szintén kész van az a javaslat, amely szerint a megyei jogú városoknál ötven százalékkal csökkentenék a képviselők számát, de a kisebb településeken változatlanul hagynák a jelenlegi helyzetet.

A Fidesz úgy reagált Molnárék állításaira: "az MSZP ismét elővette a retorikai trükközést. Tarlós István az elmúlt évben a közszolgálati televízióban elmondta, hogy a Fidesz nem akarja megszüntetni a kerületeket."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.