Az MSZP a honvédségi helikopterek után érdeklődik

Az MSZP szeretné megtudni, van-e a honvédségnek katasztrófa idején bevethető, üzemképes helikoptere.

Demeter Márta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy március 15-én egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak a kormány tagjai arról, miért nem vettek részt a mentési munkálatokban a honvédség helikopterei. A politikus ezért választ vár arra: a katasztrófavédelem csak megfeledkezett ezekről a járművekről, vagy igazuk van azoknak, akik szerint a honvédség – felszállásra képes járművek hiányában – nem is lett volna képes segíteni.

Az MSZP elnökségének tagja felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul készüljön fel egy újabb katasztrófa, a havazást követő árvíz elhárítására. Emlékeztetett: a legutóbbi árvízi mentéskor jó szolgálatot tettek a honvédségi helikopterek.

A Világgazdaság csütörtökön arról írt, hogy a honvédség helikopterparkjának cseréje égető problémává vált, az orosz gépekből álló flotta életciklusának végén jár. Eddig négy gyártó ajánlkozott a flotta megújítására: az olasz Augusta mellett az orosz MIL, az amerikai Sikorsky és a magyar mentőhelikoptereket is szállító német Eurocopter tett ajánlatot.

A helikopterflotta megújítását célzó pályázat több cikluson átnyúló, óriási beruházás, ezért az MSZP elvárja, hogy arról az ellenzéki pártokkal is egyeztessenek - jelezte Demeter Márta. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.