Az MSZP a Csongrád megyei közpénzek nyomában

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy a Csongrád megyei közgyűlés egy vizsgálóbizottsággal vizsgálja ki, a megyei fenntartású cégek milyen fideszes politikusok tulajdonában lévő cégeket támogattak közpénzből, és az ügyben feljelentést tesz. A szocialisták továbbá felszólítják a jászberényi fideszes képviselőket, hogy támogassák a kórházi vagyonkezelő társaság megszüntetését.

Az egyszerre két helyi ügyet is bemutató vasárnapi sajtótájékoztatóján az MSZP azt kívánta demonstrálni, hogy miként kormányozna szerintük a Fidesz.

A szocialista Szabó Zoltán - az Így kormányoztok ti című, általa "szappanoperának" nevezett sorozatának 26. részében - két egymástól független, de szerinte egyaránt jellemző üggyel kívánta bemutatni, hogy "mit művel a Fidesz az adófizetők pénzével az általa vezetett önkormányzatokban".

A Kozma József és Gedei József szocialista országgyűlési képviselőkkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Szabó Zoltán azt mondta: "nem egyszerű csínytevésekről van szó, hanem olyan komoly gazdasági bűncselekmények gyanújáról, amelynek felderítése a rendőrségre és a nyomozó hatóságokra vár".

Kozma József, a Csongrád megyei közgyűlés ellenzéki frakcióvezetője kiemelte: az eset egyszerű, a megyei közgyűlés fideszes vezetése szegedi fideszes önkormányzati képviselő, Oláh János cégébe, magánzsebbe - talicskával, vagy anélkül - "tol át pénzt", önkormányzati forrást.

Mindezt nem bonyolult módszerrel, hanem egyszerűen teszik: az önkormányzat nonprofit kft.-je bízza meg Oláh János cégét, hogy végezzen szolgáltatásokat; ebből a pénzből pártpolitikai kiadványokat is megjelentet, a szegedma.hu-t és a Déli Szót - tette hozzá.

Kozma József szerint eközben a közbeszerzési szabályokat is megsértik, s "még a látszatra sem ügyelnek".

Hozzátette: kezdeményezi, hogy a Csongrád megyei közgyűlés hozzon létre vizsgálóbizottságot, amely annak járna utána, hogy közösségi, önkormányzati forrást mikor, miért juttatnak fideszes cégnek. Továbbá az igazságszolgáltatáshoz is fordulnak - emelte ki, hozzátéve: azért, hogy derüljön ki, "ami politikailag durva, sértő, felháborító, az jogszabálysértő is".

Gedei József, a jászberényi szocialista polgármester a Szent Erzsébet kórházzal kapcsolatban emlékeztetett: pénzhiány miatt a kórház megszorító intézkedések bevezetését jelentette be. Hozzátette: ezekre a kórház vezetése szerint azért van szükség, mert 300 millió forint hiányzik az idei működéshez.

Kiemelte: a kórház ügyvezető igazgatója egyben a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje is, és a városvezetésben a Fidesz van többségben.

Gedei József kifejtette, hogy 2008-ban a képviselő-testület fideszes többségének nyomására jogutód nélkül megszüntették a kórházi költségvetési intézményt, és helyette két gazdaság társaságot, egy egészségügyi nonprofit szolgáltatót és egy vagyonkezelőt hoztak létre.

Egy nemrégen történt átvilágításon azonban kiderült, hogy ez sokba került az önkormányzatnak: ha költségvetési intézmény maradt volna a kórház, akkor az 140 millió forintjába kerülne az önkormányzatnak, a két gazdasági társasággal pedig 370 millió forintba - mondta a szocialista politikus, leszögezve: az átalakítás óriási hiba volt, sokba került Jászberénynek.

Szerinte az igazi megtakarítást a vagyonkezelő cég megszüntetése jelentene, ezért felszólította a Fidesz helyi képviselőit, és a kórházigazgatót, Szabó Tamást, hogy támogassák ezt a lépést. A kórházi vezetésnek fel kell függesztenie a betegellátást érintő korlátozó intézkedéseket - hangoztatta.

A Fidesz szokás szerint csak az MSZP korruptságáról szóló idézetekkel válaszolt az elhangzottakra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.