Az MSZP-nek udvarolnak a szociáldemokraták

Várhatóan módosítani fogják a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) alapszabályát, és lehetővé teszik a szervezetben a kettős tagságot – legalábbis erre tesz majd javaslatot a január közepi elnökségi ülésnek és a későbbi kongresszusnak Schmuck Andor főtitkár. A kaput azonban csak résnyire nyitják ki: kettős tagsággal ugyanis azok nyerhetnek majd csak felvételt, akik a baloldali pártokat tömörítő Szocialista Internacionálé valamelyik tagpártjához tartoznak. A nemzetközi párttömörülésben pedig egyelőre csak két magyar tag van: az MSZDP mellett a Magyar Szocialista Párt (MSZP).

A két párt kapcsolata változó intenzitású volt, korábban a szociáldemokraták elnöke, Kapolyi László a szocialista frakcióban kapott parlamenti mandátumot; de a választások előtt számos átlépés és tagvita volt bizonyos helyi szervezetekben. Schmuck Andor pár hónapja a Népszabadságnak azt mondta: „nagy kérdés, hogy milyen viszonyt alakítunk ki a testvérpárt MSZP-vel, de sokkal könnyebb lesz a helyzet most azzal, hogy Gyurcsányékkal a liberálisok távoztak”. A főtitkár nem titkolja, hogy a kettős tagság megteremtésével az MSZP felé szeretnének jobban nyitni. „Nyitott együttműködésre van szükség a baloldalon. Az ellenzéki összefogással most az a baj, hogy mindenki a vezető erő akar lenni, holott elég lenne a várajtókat kinyitni, és elősegíteni, hogy az emberek beszéljenek, ötleteket cseréljenek. Az nem elég üzenet, hogy ’Orbán, takarodj!’, hanem ki kell találni, hogy mit csinálunk azután, ha Orbán tényleg megbukott” – mondta lapunknak Schmuck Andor.

A kezdeményezés ugyanakkor várhatóan eredménytelen lesz, hiszen az MSZP alapszabálya kizárja a kettős tagságot. Ráadásul a szocialista párt felső vezetői köréből úgy értesültünk: informálisan már hallottak az MSZDP szándékáról, de ők a szövetséges együttműködésnek „más formáját” tartják jobbnak. Hasonlóképp elutasító volt a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció; igaz, rájuk a lehetőség nem is vonatkozna, hiszen nem tagjai a SzocInternnek. Az új párt alelnöke, Molnár Csaba szerint nem a kettős tagság, hanem az új Ellenzéki Kerekasztalnál kialakított közös politika viheti sikerrel az orbáni rendszerrel szembeni ellenállást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.