Az MDF Sólyommal kényszeríttetné vitára a kormányfőjelölteket

Az MDF elnöke levélben kéri Sólyom László köztársasági elnököt a nyílt miniszterelnök-jelölti vita szokásának megvédésére, azaz barra: kezdeményezze ő az országos listát állító pártok miniszterelnök-jelöltjeinek vitáját.

Az MDF sajtóosztályának a Dávid Ibolya pártelnök levelét ismertető közleménye kitér arra, hogy Bokros Lajos, a Magyar Demokrata Fórum miniszterelnök-jelöltje nyílt programvitára hívta Orbán Viktort és Vona Gábort, a Fidesz, illetve a Jobbik kormányfő-jelöltjét, eddig azonban "mindkét jelölt kihátrált a felkérés elől".

Az MDF az ország jelenét és jövőjét nézve ezt a gyakorlatot aggasztónak tartja, mert véleményük szerint a működő demokrácia alapfeltétele a politika nyilvánossága, átláthatósága és ellenőrizhető működése. Az országnak minőségi politikára van szüksége a kilábaláshoz, ennek pedig kiindulópontja, hogy a pártok nem rejtegetik elképzeléseiket, s nem óvják a vitáktól kormányfőjelöltjeiket.

Az MDF azt javasolja, hogy a mindenkori miniszterelnök-jelölti viták fontosságát annak intézményessé tételével ismerjék el. Dávid Ibolya azt kérte az államfőtől, hogy kezdeményezze ő az országos listát állító pártok miniszterelnök-jelöltjeinek vitáját és tegyen javaslatot egy időpontra, ameddig a kormányfőjelöltek a választók nyilvánossága előtt mérik össze programjaikat és felkészültségüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.