Az MDF sajnálná, ha Bokros mandátumtolvaj lenne

Egy párt nem olyan, mint az alsónadrág, amit használnak és eldobnak – figyelmezteti az MDF Bokros Lajost annak kapcsán, hogy a politikus csütörtökön közölte: nem kötődik politikai szervezethez, felelősséggel a választópolgároknak tartozik.

Az MDF februári tisztújító közgyűlése dönt arról, visszahívják-e Bokros Lajost, az Európai Parlament MDF-es tagját, mivel a képviselő a tavalyi EP-választások óta egyetlen felszólalását sem egyeztette a párttal – ezt a párt elnöke, Makay Zsolt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak. Erre reagált úgy csütörtökön Bokros titkársága, hogy a politikus felelősséggel nem a pártnak, hanem a választóknak tartozik.

„Az újkori magyar demokráciában a választott képviselők egy része azon a tudatváltozáson ment keresztül, hogy ők képviselőnek születtek, az Isten is erre teremtette őket. A pártok - amelyek nevében pedig a parlamentbe kerültek - csak a Mindenható számukra kínált eszközei. A párt tagjai mindössze szolgák, akik arra születtek, hogy egy választási kampányban lehetővé tegyék a polgároknak, hogy szavazatukkal beteljesítsék az isteni szándékot” – ez már Horváth Istvánnak, az MDF elnökhelyettesének pénteki válaszközleményében olvasható.

Szerinte többen azt gondolják, hogy „egy párt tagjai és a párt csak arra való, mint az alsónadrág: felvesszük, használjuk, majd eldobjuk. Ezt élheti meg Bokros Lajos is, legalábbis erre utal közleménye”.

Az MDF ezt a logikát „a múlt nemzedékének sikertelen, a közösséget semmibe vevő, az embereket csak eszköznek tekintő gondolkodásmódjának tartja”. A választók ugyanis 2009-ben nem tudtak Bokrosra szavazni, csak az MDF-re. „Az új nemzedék mindazonáltal nem hisz a magyar politikára oly jellemző családi szennyes kiteregetésében, ezért a februári tisztújító országos gyűlésig kísérletet tesz az ügy demokráciához méltó, európai típusú, békés és barátságos rendezésére” – zárul az újabb közlemény.

Bokros titkársága még csütörtökön emlékeztetett rá: a képviselőt 2009-ben az MDF vezetői kérték fel arra, hogy párton kívüliként vállalja az EP-választások során a párt listájának vezetését, és őt erre a pozícióra nagy többséggel választották meg. Bokros Lajos ismert program alapján, a választók bizalmából lett az Európai Parlament képviselője - teszik hozzá. A mandátuma pedig a törvény értelmében nem kötődik politikai szervezethez, felelősséggel a választópolgároknak tartozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.