Az MDF fellebbez, Dézsi Mihály szervezett akciót gyanít

Fellebbez az MDF a Fővárosi Választási Bizottsághoz, elfogadhatatlannak ítélik ugyanis, hogy a demokrata fórum jelöltjét, Dézsi Mihályt kizárták a januári ferencvárosi időközi választás aspiránsai közül. Az MDF által leadott 1015 ajánlószelvény közül 669 hamis volt az Állami Nyomda szerint.

Fellebbez az MDF a Fővárosi Választási Bizottsághoz, elfogadhatatlannak ítélik ugyanis az illetékes választási bizottság döntését, miszerint a demokrata fórum által indított jelöltet, Dézsi Mihályt kizárták a januári ferencvárosi időközi választás aspiránsai közül: az MDF által leadott 1015 ajánlószelvény közül 669 hamis volt, az Állami Nyomda szerint.

Herényi Károly és Dézsi Mihály
Herényi Károly és Dézsi Mihály

"Lezárult az ügy, úgy tűnik, nem indulok" - így nyilatkozott Dézsi Mihály lapunknak az MDF sajtótájékoztatóján, de hozzátette: azért reménykednek, hogy kiderül az igazság. Munkatársunk kérdésére, hogy miután nincs meg a törvényesen megszabott 750 ajánlószelvénye, hogyan indulhatna mégis a januári időközi parlamenti választáson, a volt rendőrségi szóvivő azt válaszolta: remélik, hogy a Fővárosi Választási Bizottság elfogadja a "jóhiszeműség" érvét. Ha negítv döntés születik a fellebezés nyomán, akkor az Országos Választási Bizottsághoz, illetve a bírósághoz fordulnak.

Lapunk felvetésére, hogy mire megszületnek az ítéletek, már rég lezajlott a ferencvárosi választás, Dézsi Mihály elismerte: az valóban már csak erkölcsi elégtételt jelentene. Most a Fővárosi Választási Bizottságtól arra is választ várnak: miért csak három párt ajánlószelvényeit vizsgálta az Állami Nyomda? Hogyan történt a kopogtató-cédulák átvétele, átadása?

Lapunk kérdésére, hogy milyen felelősség terheli a demokrata fórumot, illetve az aktivistákat, Dézsi Mihály és a sajtótájékoztatón részt vevő Herényi Károly frakcióvezető is úgy válaszolt: semmilyen. Az ajánlószelvények döntő többségét az MDF-re szavazó polgárok jutatták el a fórum ferencvárosi kerületi irodájához. Az MDF-aktivisták csak nagyon keveset gyűjtöttek úgy, hogy a lakásokat járták.

- Az MDF kizárólag azt tudta megnézni, hogy ki vannak-e töltve, alá vannak-e írva a kopogtatócédulák. Rénézésre nem tudták megállapítani, hogy esetleg hanisítvány egy-egy ajánlószelvény - tették hozzá. Az Állami Nyomda azt állapította meg, hogy ha a fény felé tartották a cédulákat, a hamis papíros "jobban átlátszott" - jegyezte meg Dézsi Mihály, aki arra sem tudott válaszolni: hogyan fordulhatott elő, hogy olyanok nevei is szerepeltek az ajánlószelvényeken, akik már meghaltak, vagy nem is laktak a Ferencvárosban.

- Ezek az esetek megint csak annak a gynúját erősítik, hogy ami történt, szervezett akció része volt - hangoztatta Dézsi Mihály, de hogy mindez kinek lett volna az érdeke, arról nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. Csalódott, hogy nem tud indulni nagy valószínűséggel a ferencvárosi választáson, de annak Dézsi Mihály örül, hogy nyilvánavalóvá vált: idejétmúlt a kopogtatócédulás rendszer, azon változtatni kell.

Munkatársunk kérdésére, hogy az MDF-nek milyen politikai következtetést kell levonnia a történtek után, illetve kinek a felelőssége, hogy a demokrata fórum nem szállhat ringbe a ferencvárosi választáson, Herényi Károly azt mondta: "a rendszer a hibás", nem véletlen, hogy választási szakembereknek is ez a véleménye, s inkább kauciós rendszerrel, elektronikus eljárással kellene megoldani a képviselő-jelölt állítást. - Az MDF-es jelölt teljesen jóhiszeműen járt el, kérdés: a törvény meg tudja-e védeni, úgy tűnik, most nem sikerült - tette hozzá Herényi Károly, aki egyébként ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a IX. kerületi rendőrkapitányságon a hamisított ajánlószelvények ügye miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.