Az M5-ösön nem demonstrálhat a Liga, de 90 helyszínen lesz tiltakozás

A Liga Szakszervezetek tudomásul vette, hogy a Fővárosi Bíróság október 31-i végzése alapján november 4-én nem demonstrálhat az M5-ös autópályán, a szakszervezet ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a többi helyszínen megtartják tiltakozó akcióikat.

A Fővárosi Bíróság múlt hét vasárnapi végzésében elutasította a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája felülvizsgálati kérelmét, amelyet a november 4-i, M5-ös autópályára tervezett demonstrációt megtiltó rendőrségi határozat ellen nyújtott be. A Ligánál az MTI-nek azt mondták: az M1-es, M3-as, M7-es autópálya bevezető szakaszára engedélyezték a félpályás útlezárást, és a többi, több mint 90 helyszínen is megtartják a tiltakozó akciókat, ezeket is jóváhagyta a rendőrség.

A Fővárosi Bíróság honlapján közölte: a Liga bejelentést tett, hogy november 4-én reggel 6 óra és este 20 óra között az M5-ös autópálya mindkét oldalán a 17. és 19. kilométerszelvény között félpályás útlezárást tervez egyebek mellett a Munka Törvénykönyve és az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megszüntetése elleni tiltakozásként. A BRFK október 26-i határozatában a gyülekezési jogról szóló törvény alapján megtiltotta a rendezvény megtartását, mert a rendőrök szerint a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. A liga a budapesti rendőr-főkapitány határozatával szemben felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő.

A Fővárosi Bíróság döntésében kifejtette, hogy aggálytalanul elfogadta a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának szakvéleményét. A bíróság szerint a szakszervezet nem igazolta és nem bizonyította, hogy a szakvéleményben írtakkal ellentétben az adott időpontban és helyszínen nem olyan mértékű és jellegű lenne forgalom-fennakadás. A közlemény szerint a bíróság figyelemmel volt azokra a szakvéleményben írt tényekre is, miszerint hajnali 6 órakor és este 20 órakor az autópálya ezen szakaszán teljes sötétség van, nincs közvilágítás és ősszel a rossz idő miatt köd is várható. Az esetleges eső tovább ronthatja a látási viszonyokat és a vizes, nyálkás aszfalton többszörösére nőhet a féktávolság.

A bíróság egyetértett azzal, hogy a demonstrálók és a közlekedők biztonsága érdekében egyaránt elkerülhetetlen az M5-ös autópálya teljes lezárása, a közlekedés pedig a szakvéleményben foglaltak alapján más útvonalon nem biztosítható. A tehergépjárművel csak az M0-ás autóút közlekedhetnek, miután a fővárosból kitiltották azokat. Mivel az M5-ös autópálya lezárása pont a két M0-ás autóút szakasza közé esik, így tulajdonképpen az M0-ás autóutat is le kellene zárni. Emiatt a tehergép-járműforgalmat más útvonalon nem lehetne biztosítani - áll a közleményben.

A bíróság kifejtette: a gyülekezési törvény rendelkezése nem jelenti azt, hogy amennyiben lehetőség van a közlekedést más útvonalra terelni, úgy az automatikusan a demonstráció megengedhetőségét vonja maga után. A szabad mozgás jogát ugyanis sérthetik az olyan rendezvények, amelyeket nem ésszerű időkeretek között kívánnak megtartani.

A bíróság a november 4-i munkanapon, reggel 6 órától este 20 óráig tartó demonstráció kapcsán megállapította, hogy az rövidebb időtartammal is elérhette volna a figyelemfelkeltő célját. Ehhez képest indokolatlan hosszú időnek számít a teljes napos forgalomlezárás, ami ellehetetleníti a közlekedését. A szakvéleményben írtakon felül ezen indokok is alátámasztják a rendőrségi határozat jogszerűségét - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.