Az LMP szerint a közoktatást nemzeti mázzal öntötték le

Az LMP szerint a közoktatásban nem új időszámítás kezdődött, az valójában a régebbi korok időszámításának folytatása. Osztolykán Ágnes szerint annyi történt, hogy "az államosított közoktatást egy nagy vödör nemzeti mázzal öntötték nyakon".

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár régi elemeket hoz vissza, de a régi problémákat nem oldja meg, sőt azokat tovább fokozza – állítja a tanévkezdés alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményében Osztolykán Ágnes, az LMP országgyűlési képviselője.

Szerint Hoffmann Rózsa oktatási rendszere elárulja a tudásalapú társadalmat és még erősebben konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket akkor, amikor holnaptól csökkenti a tankötelezettségi korhatárt, csökkenteti a szakképzési időt, és bevezeti a szegregáló HÍD-programokat.

Úgy látja, az új rendszer nem bízik senkiben, sem a pedagógusokban, sem a diákokban, sem a szülőkben, sem a helyi közösségekben, hiszen minden döntést magához vont és kézi vezérléssel irányít.

Közölte, az LMP szerint az oktatási rendszer jövője nem a központosításban-államosításban, a kézi vezérlésben van, hanem az oktatási rendszer forrásainak bővítésében, az iskolák közötti drámai minőségbeli különbségek kiegyenlítésében, a megújuló, folyamatos innovációban van.

A politikus hangoztatta, hogy pártja számára a közoktatás "a legfontosabb prioritások egyike", hiszen az iskola az egyéni és a nemzeti felemelkedés záloga. A holnap társadalmának minőségét a ma oktatási rendszere határozza meg - szögezte le.

Osztolykán Ágnes azt írta, az LMP által vágyott oktatási rendszerben mindegy, hogy egy első osztályos kisdiák egy szabolcsi kisfalu, egy vidéki kisváros vagy egy budai elitkerület iskolájában kezdi meg tanulmányait.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.