Az LMP szerint a közbeszerzési törvényjavaslat növeli a korrupció veszélyét

Az LMP szerint a Fidesz új közbeszerzési törvényjavaslata súlyosan hátráltatja a tisztességes verseny kialakulását, növeli a korrupció veszélyét, és árt a kis- és középvállalkozói szektornak - írta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Scheiring Gábor.

Az új közbeszerzési törvény tervezete az LMP szerint átgondolatlan, súlyosan hátráltatja a tisztességes verseny kialakulását, és növeli a korrupciótól gyanús, átláthatatlan eljárások lehetőségét - áll a közleményben. A párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője hozzáteszi, hogy a javaslat sutba dobja az elmúlt években kialakult jogértelmezési, bírósági gyakorlat jogbiztonságot teremtő szabályait.

Scheiring Gábor véleménye szerint a tervezet a korábbiakhoz képest "indokolatlanul és feleslegesen tágítja ki" a kivételi körbe tartozó beszerzéseket, amivel megágyaz a „baráti cégek” térnyerésének. "A törvényjavaslat lényegében a mutyizások hivatalos szabályait fekteti le" - jelentette ki a képviselő.

Az LMP azt is kifogásolja, hogy a kormány ígéretei ellenére a javaslat nemcsak hogy nem ad könnyebbséget a kis- és középvállalkozói szektor szereplői számára, de számos intézkedéssel még nehezíti is helyzetüket. Scheiring Gábor szerint a tervezet ezen felül csupán látszatmegoldást kínál a vállalkozói körbetartozások problémájára.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy a dokumentum meg sem említi a zöld beruházások, a megújuló energiaforrások felhasználásának előnyben részesítését, ahogy az alkalmassági feltételek között a zöld munkahelyekre, zöld ajánlattevőkre vonatkozó javaslatot sem tesz. Hozzáteszi, hogy a szövegben nem szerepel az a "korábbi, nehezen kiharcolt vívmány sem", hogy a fogyatékkal élő emberek kapcsán a szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés szempontját is figyelembe kell venni.

Az LMP nevében nevetségesnek nevezi, hogy "a magát a nemzeti együttműködés kormányaként hirdető kabinet" összesen tíz napot szánt társadalmi egyeztetésre

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.