Az LMP nem alkuszik a szakadárokkal

Az LMP arra kéri a pártból kilépett, a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártot létrehozó képviselőket, hogy nyilatkozzanak arról, visszaadják-e a mandátumukat vagy függetlenként folytatják munkájukat - közölte az ellenzéki párt választmányi szóvivője szerdán. A Lehet Más a Politika nem tartja járhatónak a PM frakciószövetségről szóló elképzelését.

Kedden megrekedtek a frakció sorsáról szóló tárgyalások, és habár az LMP továbbra is folytatná az egyeztetéseket, de ehhez szükség van a Párbeszéd Magyarországért "párbeszédképességére" – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Heltai László.

A választmányi szóvivő kijelentette, miután a nyolc, a pártból kilépett és a Párbeszéd Magyarországot létrehozó képviselő az LMP listáján szerezte parlamenti mandátumát, "joggal" gondolják azt, hogy "már csak az LMP szavazói iránti tiszteletből is vissza kellene azt adniuk, hiszen egy másik pártot hoztak létre".

Heltai László közölte: az LMP kongresszusán meghozott döntés értelmében arra kérik ezeket a képviselőket, nyilatkozzanak arról, hogy mit terveznek a mandátumukkal. Jelezzék, hogy azt visszaadják-e vagy függetlenként folytatják a munkát, mert ezzel lehetne tiszta alapokat teremteni a tárgyalások lezárásához és egy működőképes LMP-frakció megteremtéséhez – mondta.

A tárgyalásoknak a hétfői parlamenti kezdésig le kell zárulniuk – hangsúlyozta végül.

Az MTI kérdésére azt felelte, hogy a párt kongresszusának felhatalmazása alapján megpróbálják megőrizni a frakció működőképességét, de a frakciónak az LMP-t kell képviselnie. Ebből következik az az álláspont, hogy nem akarnak frakciószövetséget létrehozni – tette hozzá.

Azt mondta, van olyan megoldás, amelyik még kilépések esetén is fenntartja a frakció működőképességét, de a zajló tárgyalásokra való hivatkozással a tartalmi részekről egyelőre nem akart beszélni.

Az LMP megfontolja a 4K! együttműködésről szóló felkérését – mondta egy másik kérdésre. A két párt kapcsolata eddig is nagyon jó volt, a Lehet Más a Politika pedig minden olyan erővel hajlandó párbeszédet folytatni, amelyik távol akarja tartani magát a két nagy elvi csoportosulástól – közölte.

Vasárnap – amikor az LMP-ből kilépett Jávor Benedek és Szabó Tímea bejelentette, hogy platformjuk párttá alakul és Párbeszéd Magyarországért néven folytatja munkáját – Szabó Tímea azt mondta: a Lehet Más a Politikából kivált nyolc képviselő nem adja vissza a mandátumát. Az újságírók felvetésére hozzátette: egy LMP nevű frakcióban nem maradnának, éppen ezért javasolnák, hogy a képviselőcsoportot kereszteljék át LMP - Párbeszéd Magyarországért névre.

Ha nem sikerül megegyezni, a teljes frakció megszűnhet, és minden képviselő független lesz. Ha ugyanis az új pártba igazolt nyolc képviselő kiválik a képviselőcsoportból, abban csak heten maradnának, ez pedig kevés az önálló frakcióhoz.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.