Az LMP megint beszól a kormánynak Gyöngyöspata-ügyben

Az LMP arra szólítja fel a kormányt és a kormányzati többséget, hogy a felelősségüket ne próbálják áthárítani az ellenzékre - mondta a Gyöngyöspata kapcsán elhangzott kormányzati nyilatkozatokra reagálva Schiffer András.

Az LMP frakcióvezetője vasárnap az MTI-nek kijelentette, hogy a kabinet cserbenhagyta a vidéki Magyarországot, és "a közbiztonsági lufieregetés, a szegényellenes adópolitika, illetve a közmunkára és zöldberuházásokra beígért források drasztikus megvágása" is közrejátszik abban, hogy kilátástalan helyzet alakult ki több olyan régióban, amelyeket "már az elmúlt évek kormányzati politikája is sújtott".

Felhívta a figyelmet arra, hogy Gyöngyöspatán is hosszú idő telt el, mire a rendőrség illetve a kormány reagált volna és "utána mesterséges módon próbálják az ellenzékre áthárítani a felelősséget". Leszögezte: az LMP visszautasítja "az alamuszi gyanúsítgatást".

Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy "az egész ország tanúja annak az aljas és szégyenteljes politikai kultúrának" amit a Jobbik, az MSZP és az LMP folytat. A honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke szerint az ellenzéki pártok bebizonyították, hogy politikai érdekből képesek emberek és települések életét tönkretenni, mesterségesen feszültséget kelteni romák és nem romák között és erre még a vöröskeresztet is képesek felhasználni.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szombati közleményében azt írta: a magyar vidék súlyos szociális helyzetének következménye, hogy Gyöngyöspata a hétvégén politikai játszma színterévé, a gyöngyöspataiak pedig ennek áldozatává váltak. A tárca szerint vannak, akik nem ennek a problémának a megoldásában, hanem a feszültség szításában érdekeltek: az LMP és a Jobbik törekvései mögé gyorsan felsorakozott az MSZP is.

Schiffer András elismerte, hogy a romáknak segélycsomagokat szállító és a hétvégi elköltöztetést felügyelő Richard Field valóban támogatta az LMP választási kampányát, de mint mondta, pártjuk képviselői az elmúlt napokban nem voltak jelen a településen és az amerikai-magyar üzletemberrel jó ideje semmilyen kapcsolatuk nincsen. Szavai szerint azzal ő maga is számolt, hogy a kuruc.info ki fogja használni velük szemben azt a tényt, hogy Richard Field a támogatójuk volt, de azt nem gondolta, hogy "a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), illetve Kocsis Máté a kuruc.info szintjére süllyed". Erkölcstelennek tartja összemosni az állam erőszak-monopóliumát megkérdőjelező,erőszakkal fenyegető csoportokat azokkal, akik bármilyen módon szolidaritást vállalnak a fenyegetett polgárokkal.

A frakcióvezető azt mondta: nem akarja minősíteni, hogy Richard Field helyesen cselekedett-e, de a roma családok hétvégi elköltöztetését egy kétségbeesett akciónak nevezte. Ebben a kétségbeesésben szerepet tulajdonított a rendőrség tétlenkedésének is. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi napok rendőrségi lépéseit viszont ők is helyeslik, azzal együtt, hogy véleményük szerint a rendfenntartóknak korábban és hatékonyabban kellett volna fellépniük a másoknak fenyegetést jelentő paramilitáris szervezetekkel szemben. Ugyanakkor a feszült helyzetben rendkívül kártékony és felelőtlen magatartás a hisztériakeltés, a polgárháborús helyzet vizionálása, a Biztonsági Tanács emlegetése - tette hozzá.

Schiffer András elmondta: kedden várhatóan egy javaslatcsomagot nyújtanak be az Országgyűlésnek. olyan módosításokkal, amelyek egyértelművé tennék, hogy a rendőrségnek joga van a csoportosan elkövetett erőszakos cselekmények megelőzésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.