Az LMP kiáll az atlatszo.hu mellett

Törvénytelennek és elfogadhatatlannak tartja az LMP a Budapesti Rendőr-főkapitányság eljárását az atlatszo.hu internetes oldal vezetőjével szemben, mert a párt szerint egy újságírótól nem várható el, hogy felfedje forrásait.

Karácsony Gergely, a párt parlamenti frakcióvezető-helyettesének csütörtöki közleménye szerint a médiaszabályozás tarthatatlanságára hívja fel a figyelmet az a botrány, ami az atlatszo.hu portál főszerkesztője körül zajlik.

Az oldal vezetőjét, Bodoky Tamást hétfőn hallgatta ki a BRFK a Brokernetet ért hackertámadásról szóló cikkével kapcsolatban - számol be az LMP az MTI-hez eljuttatott közleményében és olvasható az atlatszo.hu-n. A nyomozók felszólították az oldal vezetőjét, hogy fedje fel, kitől kapta információt, és amikor az újságíró ezt megtagadta, lefoglalták a lakásában található számítógép merevlemezeit.

Az LMP szerint a BRFK eljárása törvénytelen és elfogadhatatlan, mert egy újságírótól nem várható el, hogy felfedje forrásait. "Egyetértünk az atlatszo.hu érvelésével, miszerint a Brokernet elleni hackertámadásról szóló hír közlése közérdeket szolgált, és az Európai Emberi Jogi Egyezmény és az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlata szerint az újságírónak joga van titokban tartania információforrásait" - olvasható Karácsony Gergely közleményében.

A politikus kitért arra is: az LMP számtalanszor kritizálta a médiaalkotmányt és a médiatörvényt, az azokban használt "gumiszabályokat", amelyek bizonytalanságban tartják az újságírókat és más jogalkalmazókat.

"Korábban az Alkotmánybírósághoz fordultunk, mivel úgy gondoltuk, hogy az újságírók forrásainak védelmére vonatkozó szabályozás nem fogalmaz egyértelműen" - fogalmazott a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve: úgy tűnik, ez az ügy lesz a médiaalkotmány tesztje.

Karácsony Gergely szerint ez a jogértelmezési vita is azt mutatja, hogy a törvény rossz, bukásra áll. Az LMP szolidaritást vállal a jogtalanul zaklatott újságírókkal, és minden eszközzel küzdeni fog a jelenlegi rossz szabályozás megváltoztatásáért.

Az oldal július 6-án "MagyarLeaks: Meghackelték a Brokernetet" című írásában arról számolt be: információjuk szerint feltörték a Brokernek Csoport egyik szerverét, és a letöltött fájlokkal megkeresték a pénzügyi tanácsadót ismeretlen hackerek. Arról is beszámoltak, hogy a letöltött fájlokat több médiavállalathoz is eljuttatták, de senki nem közölte a történetet. Az atlatszo.hu forrásai szerint az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik.

Az atlatszo.hu az oldalon közölt információk szerint "a tényfeltáró újságírás és a civil aktivizmus eszköztárával operálva kívánja elősegíteni a tisztánlátást a közpénzek felhasználásával, a közvagyon sorsával kapcsolatos kérdésekben". Az oldal július eleje óta működik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.