Az LMP húszszázalékos illetményfejlesztést kér a közigazgatásban dolgozóknak

Az LMP azt kéri, hogy a kormány - a helyettes államtitkári szinttől lefelé - 2014-től hajtson végre egy húszszázalékos illetményfejlesztést a közigazgatás dolgozói számára.

Schiffer András frakcióvezető ezt azt követően mondta, hogy a párt Budapesten egyeztetett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségével (KSZSZ).

Az LMP társelnöke azt mondta: az átlagos, középfokú végzettséggel rendelkező, 60 év körüli kormánytisztviselők 2008 óta körülbelül húsz százalékos keresetcsökkenést szenvedtek el.

Hozzátette, az LMP szerint a közszférában gyakorlatilag lehetetlenné teszik a szociális párbeszédet, ami megengedhetetlen. Az LMP egy olyan új szabályozást szeretne, amelyik a közhivatalokban is stabillá teszi a szakszervezetek működését – jelentette ki.

Gertsmár Ferenc, a párt önkormányzati ügyvivője arról beszélt, hogy a közszolgálatban dolgozók társadalmi közmegbecsülést kell, hogy élvezzenek, aminek alapja a kiszámítható életpálya. Szintén alapvetés, hogy biztosítani kell számukra a pártatlan és pártsemleges működés lehetőségét – tette hozzá.

Agg Géza, a KSZSZ elnöke azt mondta, hogy a következő időszakban folyamatosan konzultálnak az LMP-vel. Kéréseik közül ő is azt emelte ki, hogy a területen dolgozók egy jelentős részének az elmúlt években körülbelül húsz százalékkal csökkent a reálkeresete, ezért emelést szeretnének. Emellett kérte az általa "selejtesnek" nevezett jogszabályok megváltoztatását, mert mint mondta, bizalomvesztés és méltatlanság címén "statáriális módon ki lehet a munkavállalóinkat penderíteni a munkahelyről". Végül azt mondta, hogy országos szinten, ágazatilag és helyi szinten is helyre kell állítani a szociális párbeszédet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.