Az LMP a nemzeti közfoglalkoztatás rendszerének felülvizsgálatát kéri

Az LMP felszólítja a kormányt, használja ki a kétharmados többségét, és az érintettekkel történő egyeztetés után sürgősen dolgozza át a nemzeti közfoglalkoztatás rendszerét, valamint készítsen stratégiát a leszakadó kistérségek tartós munkanélküliségének érdemi kezelésére - olvasható az ellenzéki párt MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Kaufer Virág LMP-s országgyűlés képviselő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei útja során szerzett tapasztalataira hivatkozva azt írják, hogy elkeseredettséget és csalódottságot hozott már egy hónap után a kormány új közmunkaprogramja az encsi kistérségben.

A közlemény szerint az Orbán-kormány ötödére-hatodára csökkentette az önkormányzatok által közmunkára felhasználható forrásokat; emiatt decemberben tízezreket kellett elbocsátani. Azt írják, hogy csak Encs kistérségben körülbelül kétezer ember jogviszonya szűnt meg, az új munkahelyeket ígérő Fidesz aktív keresőkből újra segélyezetteket csinált.

Az LMP szerint a közmunkaprogramok nem helyettesítik a munkahelyteremtést, és önmagukban nem nyújtanak megoldást a tartós munkanélküliség felszámolására.

Leszögezik, hogy az állam nem vonulhat ki egyik napról a másikra a leghátrányosabb helyzetű kistérségekből, ahol jelen pillanatban a legnagyobb foglalkoztató. Az első lépés nem a közcélú munka megvonása, hanem jelentős térségi beruházás-fejlesztés, a kis- és középvállalkozói szektor megerősítése és a közösségi szolgáltatások fejlesztése kell, hogy legyen - értékeli az LMP.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.