Kiemelt bírósági ügy? Menni fog!

Nincs sem elég bíró, sem elég tárgyalóterem, de a Fővárosi Bíróság mindent megtesz a kiemelt, ezért a törvény erejénél fogva soronkívüliséget élvező ügyek mielőbbi befejezése érdekében. Amennyiben a bíró késlekedik – s az sem számít, ha a feltételek hiányában mulaszt –, annak következménye lesz.

A kiemelt ügyekre sajátos, az eljárás gyorsítását szolgáló szabályok léptek érvénybe július 13-án. Országosan valamivel több mint 1100 ilyen ügyet tartanak nyilván, és ezek közül 443 a Fővárosi Bíróságon van – tájékoztatott Szemán Felicitász elnökhelyettes. Ezeket a pereket soron kívül – és folyamatosan, tehát hosszabb szünetek közbeiktatása nélkül – kell tárgyalni, s a törvények igen rövid eljárási határidőket írnak elő. Ez azt jelenti, hogy az ítélkezési szünetben is dolgozni kell. Amennyiben a bíró a határidőket nem tartja be, például nyolc napon belül nem foglalja írásba az ítéletet, legfeljebb alkalmas minősítést kaphat, ami a szakmai előmenetelét igen kedvezőtlenül befolyásolja – hangsúlyozta az elnökhelyettes.

A perek mielőbbi befejezése érdekében a kiemelt ügyeket tárgyaló bírákat az egyéb munkavégzés alól fel kell menteni, ami csaknem megoldhatatlan feladat, mert a fővárosban van olyan bíró is, akinek egyszerre húsz vagy még több ilyen pert kell vinnie. Szemán Felicitász elmondta: saját hatáskörben már átcsoportosítottak titkári és ügyintézői, illetve néhány bírói álláshelyet, mintegy hetven elsőfokú büntetőügyet pedig eddig kizárólag másodfokon ítélkező bírákra szignáltak. Arra is felkészültek, hogy a szűkös kapacitás miatt késő délután, akár hat óráig is tárgyalni fognak.

Ugyanakkor külső segítségre is számítanak. Azt kérték az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökétől, hogy abban a 83 ügyben, amelyben még nem tűzték ki az első tárgyalást, jelöljenek ki más bíróságot. Az elnökhelyettes kezdeményezte azt is, hogy szeptembertől más bíróságoktól rendeljenek ki a Fővárosi Bírósághoz bírákat. Miután nincs elegendő jegyző, és kevés a tárgyalóterem, a kirendelt bíráknak továbbra is az eredeti szolgálati helyükön kellene dolgozniuk.

Az elnökhelyettes rámutatott: a mostani gyorsító csomag is arra hívja fel a figyelmet, hogy a fővárosban kevés a bíró és az elhelyezési körülmények sem megfelelők. Szemán Felicitász úgy véli, mielőbb intézkedni kellene annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló létszámot a munkateher arányában osszák el. Szerinte hosszabb távon csak az jelentene megoldást, ha a központi régióban a jelenleginél jóval több bíró ítélkezne.

Országosan 888 kiemelt büntetőügy van, s ebből mintegy 270 Budapesten. Az ilyen minősítésű polgári perek száma 64, a gazdasági ügyeké pedig 184, s ezek közül 26, illetve 146 esetben a Fővárosi Bíróságnak kell eljárnia. A folyamatban levő ügyek közül kiemeltnek számít például a Budaházy- és a Hunvald-per, illetve a Budapesti Közlekedési Zrt. és a Strabag Zrt. közötti jogvita, amely ötszázmilliót meghaladó kártérítési igényről folyik. Arra a kérdésünkre, hogy ezeket a jogszabályváltozás hatására mennyivel gyorsabban fejezhetik be, az elnökhelyettes kijelentette: nem kíván találgatásokba bocsátkozni, de mindent megtesznek, hogy a törvényekben foglaltakat betartsák.

Hiába van ítélkezési szünet, vannak ügyek, amelyek nem halaszthatók
Bócsi Krisztián 2011.01.25. Digitális 2011. január 25. Balla Irma fiának pere, Debrecen. Bíróság, tárgyalás, per. Iratok. Fotó: Bócsi Krisztián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.