Az IMF nem akarta Matolcsy Györgyöt

Nem Orbán bizalma rendült meg. A tárgyalódelegációt Fellegi Tamás vezeti, a küldöttség tagja lesz még Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár, valamint Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke.

„Evidens, hogy Matolcsy György lesz a főtárgyaló az IMF-fel a tárgyalásokon" – ezt kormánytagok mondták munkatársunknak még a múlt héten, amikor a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjával párhuzamosan a magyar kormány tárgyalásokat kezdeményez egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutalappal. Egy nappal később Matolcsy György kezdeményezte hivatalosan az IMF és az Európai Unió Bizottságának (EB) Budapesten tartózkodó delegációjával a pénzügyi megállapodás megkötését. Viszont a a hivatalos levelet a szokásoktól eltérően Orbán Viktor miniszterelnök jegyezte.

Az egyik kormányközeli forrás már akkor azt mondta lapunknak: „csak legenda, hogy a fideszesek nem ápolnak jó kapcsolatokat az IMF budapesti képviselőivel". Igaz, kapcsolattartóként nem Matolcsy Györgyöt nevezték meg, hanem Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkárt és Rogán Antalt, a parlament gazdasági bizottságának elnökét. Akkor az egyik befolyásos nyilatkozónk azt mondta, hogy péntek kora reggel fogadta Matolcsy György az IMF-delegációt, az eseményen rendkívül röviden és fagyosan, pár hivatalos mondatban közölte velük a magyar kormány kezdeményezését. Az egész nem tartott 5 percig.

Ahhoz képest mindenképpen expressz-megbeszélés volt, hogy még aznap délben Lázár János frakcióvezető Rogán Antal társaságában közel másfél órát tanácskozott a teljes IMF-delegációval. (Azt, hogy a beszélgetés elhúzódott,  jelzi az is, hogy az IMF-képviselők némi késéssel érkeztek Mesterházy Attilához, az MSZP elnökéhez, akivel szintén megbeszélést folytattak.)

A miniszterelnök akkor a közrádiónak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy Matolcsy György nemcsak az arca az IMF-ügynek, de a „kivitelezője" is. Volt olyan miniszter, aki – nyilvánvalóan a kormányülésen hallottak alapján – még hétfőn is úgy tudta, Matolcsy György lesz az IMF-főtárgyaló és a nemzetgazdasági miniszter nevezi meg a delegáció tagjait. Azt viszont már akkor tudni lehetett, hogy Rogán Antal helyet kap a testületben. A Népszabadság a múlt héten meg is írta, hogy a miniszterelnök folyamatosan konzultál a gazdasági bizottság elnökével, és az érdemi stratégiai lépésekről is kikéri a véleményét.

Úgy tudjuk, tegnap délutánra már eldőlt, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezeti a magyar delegációt, és a küldöttség tagja lesz még Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár, valamint Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke. Erről a kombinációról aznap már hallani lehetett kormányzati folyosókon, munkatársunkhoz is eljutottak ezek a hírek. Megbízható kormányzati forrásunk elmondása szerint „az IMF nem akarta Matolcsy Györgyöt".

Ma délután, Giró-Szász András kormányszóvivő hivatalos bejelentése után munkatársunk úgy értesült, ez nem jelenti azt, hogy a miniszterelnöknek megrendült a bizalma Matolcsy Györgyben. „A miniszternek akkor kell távoznia, ha valamilyen külső nyomás, például az EU felől ezt kikényszeríti. Orbán Viktor a végsőkig ragaszkodik hozzá" – mondták lapunknak kormányközeli források. Ha változtatni kell, a miniszterelnök várhatóan szétválasztja a Nemzetgazdasági Minisztériumot: a stratégiai tervezési tárca élén maradhat Matolcsy György, míg a másik rész, a Pénzügyminisztérium tárcavezetője valószínűleg Varga Mihály lenne. Forrásaink arra kisebb esélyt látnak, hogy Fellegi Tamás távozása esetén a miniszterelnök "jobbkeze" a feljesztési csúcstárca bársonyszékében landolhatna.

A miniszterelnököt ennél jelenleg jobban foglalkoztatja a Nemzeti Növekedési Terv, arra koncentrál. A tervek szerint Matolcsy Györgynek ezt mára, a kormányülésre kellett volna produkálnia (részletesen, ágazatokra bontva). A kormányszóvivő viszont közölte: a nemzeti növekedési tervvel a kormány meg kívánja várni a német kormány hivatalos álláspontját, Matolcsy pedig az MNB-vel kezd konzultációkat a pályáról. Emlékeztetett, hogy a jogi keretek lehetővé teszik a kormány számára, hogy a zárószavazásig, ha kell, módosítsa a 2012-es költségvetési javaslat makroszámait.

Három hete számoltunk be róla, hogy a kormány a 1,5 százalékos növekedési előírányzat korrigálására kényszerül – ezt Orbán Viktor már akkor jelezte fideszes képviselőknek, azzal a felütéssel: a 2012 költségvetési mozgástér (ezért is), "a nullához közelít".

Matolcsy György múlt pénteken a miniszterelnök és vezető közgazdászok egyeztetése után jelentette be, hogy Magyarországon egy jövő évi, csökkenő ütemű német gazdasági növekedés esetén nem reális a 1,5 százalékos gazdasági bővülés, amivel a költségvetést tervezték. A kormány mostani várakozásai szerint a magyar gazdaság 0,5 és egy százalék között bővülhet 2012-ben. Hangsúlyozta, konkrét előrejelzés még nincs, egyelőre ez a sáv határozható meg a gazdasági növekedés kapcsán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.