Az IKSZ szerint a mezőgazdaságban is jön a generációváltás

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint az MSZP továbbra is a nagytőke pártján áll, és Gőgös Zoltán szocialista képviselő az agrárszektor aktuális témáiban rendszeresen és tudatosan félretájékoztatja a közvéleményt.

Stágel Bence, a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Harangi Fülöp, a vidékért munkacsoport vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: eddig is ismert volt, hogy a szocialisták számára nem a közjó érvényesítése az elsődleges, hanem saját önös érdekeiknek a képviselete. Az Országgyűlés előtt lévő új földtörvényjavaslat kapcsán ismét bebizonyították, hogy továbbra is a nagytőke, valamint a tőkefelhalmozás pártján állnak, mivel keveslik a magánszemélyek esetén a 300 hektáros, gazdasági társaságok esetén pedig az 1200 hektáros földkorlátokat.

Sőt éppen ezek a gazdásági társaságok azok, amelyek több ezer vagy éppen tízezer hektáros földtulajdonnal rendelkeznek, ezáltal lehetetlenné teszik a közép- és kisbirtokos családi gazdaságok megerősítését, illetve a fiatal gazdák helyzetbe hozását – mutattak rá.

Hozzátették: az új földtörvény elfogadásával, amelyet az IKSZ az első pillanattól kezdve támogatásáról biztosított, a kormány megteremti a lehetőséget a magyar föld védelmére, a belföldi és külföldi spekulációs törekvések kiszűrésére, a helyben lakó gazdák köztük a fiatal gazdák helyzetbe hozására.

A jogszabály elfogadásával senki nem veszélyezteti az ország élelmiszer-ellátását, továbbra is lehet magyar gazda által előállított zöldséget, gyümölcsöt, tejet vagy éppen húskészítményeket vásárolni, mint az EU számos más államában – fejtették ki, és a kereszténydemokrata politikusok kitértek arra is: a földműves fogalmának meghatározásával lehetővé válik a gazdálkodó réteg stabilizációja.

Az új földtörvény értelmében termőföldet csak az vásárolhat, illetve bérelhet, aki élethivatásszerűen mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozik, és azon a területen lakik, ahol az adott földtulajdon található. Ennek a kritériumnak számos fiatal gazda megfelel, ezáltal az ő földtulajdonszerzésük biztosítva van, amelynek következtében bekövetkezhet a mezőgazdaság területén a régóta indokolt és várt generációváltás – írták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.