Az igazságügynek is van egy ötlete az egészségkassza terhére

Jelentős költségrobbanást okozhat az egészségügyben egy új javaslat, amely a határon túli magyarok számára elérhetővé tenné Magyarországon a daganatos terápiákat. A kezelések közfinanszírozását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kezdeményezte, a kassza betartásáért felelős Szócska Miklós egészségügyi államtitkár viszont mit sem tud az akcióról.

A nem mindennapi történetről a Medical-Tribune orvosi szaklap számol be. Cikkük szerint olyasmit kezdeményezett a társtárca, amely jelentősen megterhelné az egészségügyi államtitkárság amúgy is szigorúan szűkre szabott költségkeretét. Az indítvány – amely egyébként nem öltött hivatalos előterjesztési, javaslattételi formát – arról szólt, hogy a nálunk kezelt határon túli magyarok szükség esetén sugár-, illetve kemoterápiában is részesülhessenek. A szerző, Horváth Judit arra is kitér, hogy a külhoni magyarok Magyarországon történő egészségügyi ellátását egy 2007-ben megfogalmazott miniszteri rendelet szabályozza. 

A rendelet azt is pontosan meghatározza, hogy milyen műtétekre, illetve kezelésekre mondhat igent a kezelést jóváhagyó bizottság. Ez lehet többek között idegsebészeti beavatkozás, szemészeti operáció, esetleg gége-garat vagy a fül speciális műtéte, szájpadhasadék korrekciója, bizonyos fejlődési rendellenességek műtéti megoldása, pacemaker-beültetés, s a beteg hazaszállítása – a magyar határig. A daganatos betegségek esetében a diagnosztika, illetve a műtét – beleértve a szükséges implantátumok alkalmazását – elvégzését támogathatja a bizottság. A rákos betegek kezeléséből azonban a rendelet kizárja a kemo- és a sugárterápiát, mondván, a kemoterápia például gyógyszeres kezelésként az érintett hazájában is igénybe vehető. Ugyanakkor alapos finanszírozási okok is közrejátszottak abban, hogy e két eljárást a rendelet alkotója kizárta a támogatandó ellátások köréből. Ezek ugyanis már szétfeszítették volna a rendelkezésre álló anyagi kereteket. A KIM ajánlata épp e két tétel jogszabályi beemeléséről szól.

Az Ukrajnában, illetve Szerbiában élő magyarok orvosi kezelésének forrását a Nemzeti Erőforrás Minisztérium költségvetése tartalmazza, ezt az összeget azonban az igényelt és jóváhagyott kezelések technikai lebonyolítására átadja az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. Erről az aktusról egy úgynevezett támogatási szerződést köt a két szervezet egymással. Az OEP egyébként annyit fizet ki egy-egy határainkon túl élő magyar ellátásáért, mint amennyit a hazai betegek után is utal. E beavatkozások ugyanakkor nem terhelik az adott intézmény teljesítményvolumen-korlátját, vagyis az egészségpénztár akkor is kifizeti a szolgáltatás árát, ha kvótán felül látják el a fenti eseteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.