Az idén már 67 nőt ölt meg a társa

Cs. Évát augusztusban leszúrta a férje. Ugyanúgy halt meg, mint a férfi előző felesége. Sem a társadalom, sem a jog nem tudja megvédeni a gyengébbeket. Civil szervezetek ezzel próbálkoznak.

A 38 éves Cs. Évát augusztusban négy késszúrással megölte a férje. A férfi 1969-ben első feleségét tíz késszúrással ölte meg. Cs. Éva egy a családon belüli erőszak 67 idei áldozata közül. Az első gyilkosság január elsején történt Miskolcon, az eddigi utolsó november 12-én. Az áldozatokra emlékeztek vasárnap.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület munkatársa, Tóth Györgyi szerint Magyarországon körülbelül 300 ezer nőt rendszeresen bántalmaz a férje vagy az élettársa. Minden hétre jut egy halálos áldozat. Évek óta.
- Európa sereghajtói között vagyunk a családon belüli erőszak elleni fellépés tekintetében – tette hozzá. Továbbra sem önálló tényállás a családon belüli erőszak a magyar jogban, a távoltartásról szóló törvény pedig jelenlegi formájában alkalmatlan az áldozatok védelmére. (E törvény Sándor Klára liberális képviselő által kezdeményezett módosításáról a héten tárgyalnak az illetékes parlamenti bizottságban.)

A szervezők a prostitúció és a nemi erőszak hazai kezelésének visszásságaira is felhívták a figyelmet. Hangsúlyozták: a magyar közvélemény még mindig nem ítéli el egyhangúlag a prostitúciót és a futtatókat. - 12-18 éves gyerekek ezreit használják Magyarországon pénzért férfiak, ami súlyos bűncselekmény, mégis büntetés nélkül marad – mondta Benkő Fruzsina, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület munkatársa. Szerintük ehhez „az állam tartja a gyertyát”.

Előítéletek és jogszabályi hiányosságok miatt a nemi erőszak áldozatait még mindig rengeteg sérelem éri – hívta fel a figyelmet az Amnesty International Magyarország igazgatója, Álmosd Róbert. Magyarországon még mindig az áldozatnak kell bizonyítania, hogy nem egyezett bele az aktusba, holott ez Nyugat-Európában már nem így van.

A megemlékezés résztvevői az áldozatokat szimbolizáló bábukkal a Legfelsőbb Bíróság épülete elé vonultak, ahol mécseseket gyújtottak a meggyilkolt nők emlékére. Azért választották a bíróságot, mert szerintük nagy szerepe lehetne a nőkkel szembeni erőszak elleni fellépésben. Úgy látják, hogy mos t még inkább „a férfierőszak mentegetése” jellemzi a munkájukat.
Ez a megemlékezés volt az első esemény abban a két hétig tartó akciósorozatban, amelyben a nők elleni erőszakra hívják fel a figyelmet. 

Ötven ezren vettek részt azon a szombat esti római tüntetésen, amelyen a nőkkel szembeni erőszak ellen tiltakoztak. Többek között feminista, leszbikus és bevándorló szervezetek tüntettek. "Az erőszaknak sok arca van" feliratú transzparensükre XVI. Benedek pápa, Silvio Berlusconi olasz kormányfő és több vezető politikus arcképét festették. A megmozdulás során közzétett statisztikák szerint Olaszországban háromnaponta öl meg egy nőt egy férfi.

A nőkkel szemben elkövetett erőszak elleni demonstráció
A nőkkel szemben elkövetett erőszak elleni demonstráció
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.