Az evangélikusok esetében sem kerek a népszámlálás

A Magyarországi Evangélikus Egyház arra kéri híveit, hogy a népszámlálás internetes kérdőívein csakis az "evangélikus" megjelölést válasszák a négyféle "evangélikus" lehetőség közül - hívta fel a figyelmet Fabiny Tamás evangélikus püspök pénteken.

Az evangélikus egyház arra kéri híveit, csakis az "evangélikus" megjelölést válasszák.

A püspök szerint az internetes kérdőíven legördülő négyféle "evangélikus" lehetőség közül több megzavarhatja a híveket a helyes választásban. A négyből ugyanis két olyan válaszadási lehetőség is van, amelyek ugyanazt jelölik: evangélikus, illetve Magyarországi Evangélikus Egyház.

Ezeken kívül szerepel a kérdőíven az egyház 1948-ig használt neve, az "ágostai hitvallású evangélikus", valamint a "Budapesti Németajkú Gyülekezet" megjelölés is, ez utóbbi pedig az egyház egyik egyházközsége – tette hozzá.

A püspök közlése szerint az egyház pénteken megállapodott a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) abban, hogy a különböző evangélikus meghatározásokat egységesen az evangélikus kategóriába számolják majd az adatok összesítésekor. Ettől függetlenül a további három megjelölés megmarad az internetes kérdőíven, ezért az egyház arra kéri híveit, azokat ne jelöljék meg - hangsúlyozta Fabiny Tamás.

Mint rámutatott: a KSH előzetesen nem egyeztetett velük az elnevezésüket illetően, ezért fordulhatott elő ez a "nehézség", ugyanis a négyből való helyes választás leginkább a híveknek okoz fejtörést. A KSH a tíz évvel ezelőtti – kizárólag papíralapú – népszámlálásból indult ki, amikor viszont nem lehetett több lehetőség közül választani, hanem ki-ki önként beírta önállóan, melyik egyházhoz tartozik, így alakultak ki a különböző válaszok.

A régi időkre emlékező idősebb hívek bizonyára az "ágostai" szóhasználattal éltek, ezért gondolhatta úgy a hivatal, ezt most is lehet alkalmazni, azonban erről az egyházat nem kérdezték meg – mondta a püspök.

A KSH néhány nappal ezelőtt a Magyar Katolikus Egyház észrevételének is eleget tett, az internetes népszámlálási adatszolgáltatáskor önmagában is választhatóvá tette a katolikus kifejezést. Az október 1-jén indult összeírás első napjaiban a válaszadó ennél árnyaltabb meghatározások – például római vagy görög katolikus - közül tudott csak választani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.