Az év végére bedőlnek a bíróságok?

Nem a hiány ténye, csupán annak mértéke kérdéses – szögezte le egy sajtótájékoztatón Baka András főbíró. A bírósági költségvetésben szerinte három-négymilliárdos lyuk lehet az idén.

A bíróságok költségvetési támogatásának időarányos felhasználása azt mutatja, hogy az igazságszolgáltatás pótlólagos források nélkül az idén fizetésképtelenné válhat – jelentette ki kérdésünkre Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke.

A Pest megyei összbírói értekezlet után tartott sajtótájékoztatón Kovács András Pest megyei elnök hozzátette: a jogállamiság válhat kérdésessé, ha a bíróságok úgy kapnak – esetleg a felek garanciális jogait is erősítő – többletfeladatokat, hogy azok ellátására egyetlen fillért sem biztosítanak.

A bíróságok költségvetési támogatása 2004 óta nagyjából azonos szinten maradt, ebben az évben azonban elvontak kétmilliárd forintot – közölte Baka. Ha az inflációt is figyelembe veszik – tette hozzá –, a hiány már három-négymilliárdra tehető. Így viszont előre prognosztizálható, az év végére elfogy a pénz, és ez a bíróságok működőképességét veszélyeztetheti.

Az OIT a közelmúltban kiadott egy ajánlást arra vonatkozóan, hogy miként takarékoskodhatnak, de a kiadásokat a főbíró szerint nem lehet tovább lefaragni. Számos többletfeladatot kaptak ugyanis – ilyen például bizonyos eljárási határidők csökkentése –, a válság miatt ráadásul több ügy érkezik: egyre nő a felszámolási eljárások, a munkaügyi perek, illetve a fizetésképtelenség miatt a pénzkövetelések érvényesítésére benyújtott keresetek száma. Folyamatosan nőnek a szakértői díjak is, ráadásul a központilag előirányzott saját bevétel – ilyen például a pénzbüntetésekből befolyó összeg – sem teljesül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.