Az európai parlamenti választásra készül a Magyar Televízió

A Magyar Televízió választási irodát hozott létre a várhatóan június 7-i európai parlamenti választás eseményei bemutatásának koordinálására. A hírigazgató vezette stáb hangolja össze a kampányműsorokat és a voksolás éjszakájának közvetítését.

Tematikus műsorsorozattal és élő közvetítéssel is készül az európai parlamenti választásokra a Magyar Televízió. Bemutatja az országos listát állított pártokat, a voksolás estéjére pedig nagyszabású műsort sugároz.

Sólyom László köztársasági elnök beláthatóan rövid időn belül kiírja a választást. (Várhatóan június 7-re.) Ennek megfelelően létrehozták a televízió választási irodáját. A testületet felügyeli a jogi normák és műsorkészítés szakmai szabályainak maradéktalan betartását az Európai Parlament magyar képviselőinek megválasztásának időszakában.

- A Magyar Televízió hír- és hírháttér műsoraiban felületet nyújt az EP-választási kampány eseményeinek ismertetésére. A nemzeti közszolgálati tévé célja, hogy a polgárok tényszerű és kiegyensúlyozott műsorokban követhessék a történéseket, a pontos és sokoldalú információk birtokában pedig felelős döntést hozhassanak - mondta Medveczky Balázs elnöki jogkört gyakorló alelnök. - A tévés szakemberekből álló, Bednárik Imre hírigazgató vezette választási iroda hatásköre a választás televíziós előkészítésével és lebonyolításával összefüggő munka megszervezése, beleértve az MTV műsorrendjének kialakítását, a pártatlan, tárgyilagos, tényszerű tájékoztatás feltételeinek megteremtését és ellenőrzését.

A kampányidőszakban a hétköznaponként jelentkező Az Este című műsor tematikus adássorozatban foglalkozik az EP-választással, a választáson induló pártokkal és jelöltekkel. Ügyelve a kiegyensúlyozottságra, a többi hír- és hírháttér műsorban (Híradó, A szólás szabadsága, Szempont) a televízió szintén lehetőséget ad a hazánkat érintő európai uniós kérdések sokoldalú elemzésére, a pártok érveinek kifejtésére és jelöltjeik bemutatkozására, ezzel is segítve a szavazók tájékozódását.

Az MTV törvényi kötelezettségénél fogva közzéteszi a politikai hirdetéseket is.

A szavazás éjszakáján, az urnák zárásától élő műsorban számol be a részvételi arányokról, majd közvetíti a választási eredményeket, ahogyan tette azt 2006-ban az országgyűlési és önkormányzati választások, illetve 2008-ban a népszavazás idején.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.