Az Európai Bizottság elemzi a röghöz kötést

Elemzi az Európai Bizottság a hallgatói szerződések ügyében a magyar fél válaszát - mondta Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa egy keddi budapesti kerekasztal-beszélgetésen.

Az EU-biztos egy könyvbemutatóhoz kapcsolódó fórumon rámutatott: a hallgatói szerződésről az Európai Bizottság képviselői "intenzív eszmecserét" folytattak az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőivel. Magyarázatként hozzáfűzte: ha egy helyi szabályozás nincs összhangban az EU-s joggal, az unió magyarázatot kér az adott országtól.

Andor László hivatala tavaly novemberben jelentette be: konzultációt kezdeményezett az Európai Bizottság Magyarországgal azzal kapcsolatban, összhangban áll-e az uniós előírásokkal a felsőoktatási hallgatói szerződések magyar szabályozása.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény 2013 februárig várt választ a magyar hatóságoktól a felvetett aggályokra. A kérdéskört Brüsszelben annak alapján sorolták Andor László illetékességi körébe, hogy a magyar jogszabály-módosítások miatt az Európai Unióhoz eljuttatott kifogások a munkaerő szabad áramlásának - mint az egyik sarkalatos európai jogelv érvényesülésének - az esetleges korlátozására utalhatnak.

A tavaly november 23-i brüsszeli tájékoztatás értelmében a bizottság úgynevezett "pilot eljárást" indított a felsőoktatási törvény, illetve az azt kiegészítő kormányrendelet miatt. Ez az eljárásfajta nem minősül kötelezettségszegési eljárásnak - vagyis az uniós testület azt nem állapította meg, hogy a magyar szabályozás ellenkezik az uniós joggal, hanem a tisztázást igénylő pontokra hívta fel a magyar hatóságok figyelmét, és ezekről konzultációt kezdeményezett.

A szóban forgó jogszabályok szerint az államilag finanszírozott felsőoktatási helyeket elnyerő hallgatóknak szerződést kell kötniük az állammal. Ebben vállalniuk kell, hogy diplomájuk megszerzése után Magyarországon töltik el a képzési időtartam kétszeresének megfelelő időt a végzést követő 20 évben.

Az EU "pilot projektjét" 2008 áprilisában indították azzal a céllal, hogy egyes polgárok, illetve bizonyos csoportok, adott esetben jogi személyek által az uniós jog alkalmazásával összefüggésben felvetett kifogásokat - az érintett tagállam hatóságaival konzultálva - tisztázni lehessen, megelőzve egy esetleges kötelezettségszegési eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.