Török Gábor: nem kell senki, ezt üzenték a választók

A közhangulat egyre kísértetiesebben hasonlít ahhoz, amilyen a tavalyi kormányváltás előtt volt - véli Török Gábor.

Botka László bejelentkezett az MSZP egyik vezetőjének

Hivatalosan is bejelentkezett Szeged szocialista polgármestere az MSZP egyik vezetői posztjára. Botka László az országos választmány elnöki posztjáért száll harcba a tisztújításon.

Mesterházy: Fideszes pitbull a Sándor-palotában?

Amikor Orbán Viktor "az alaptörvény megvédésére kész" politikust vizionál a köztársasági elnöki posztra, akkor valójában azt mondja: egy fideszes pitbullt költöztet a Sándor-palotába.

Székházügy '93: 'Áder mentette meg Orbánt'

Nem kérdés, hogy Áder János pártkatona, államfőként nem fogja megtestesíteni a nemzet egységét – ezt Tóbiás József mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Kövér: Jó, hogy az MSZP látványa nem rontja majd az ünnepet!

Az MSZP jól teszi, ha nem vesz részt Áder János megválasztásában, mert legalább nem rontja el a látványuk az ünnepet - nyilatkozta Kövér László egy tévéinterjúban, egyúttal megismételte: az lenne jó, ha a szocialisták egyáltalán nem lennének a parlamentben, mivel "morális értelemben egy botrány, hogy ők ott vannak".

 

Az Európa Tanáccsal ellenőriztetné az Orbán-kormányt az MSZP

Az Európa Tanács főtitkárához fordul az MSZP, hogy megtudakolja: elfogadhatónak tartja-e, amit a kormány a Velencei Bizottság által felvetett vitás kérdésekben tesz - jelentette be Mesterházy Attila a szocialisták választmányi ülésén. A pártelnök Kövér László pénteki kirohanására reagálva azt mondta: a házelnök szokása szerint ismét megsértette az "ország felét”, amikor a HírTV-ben "ócsárolta" az MSZP-t, az LMP-t és az újságírókat.

Nyílt levelet ír szombaton az Európa Tanács (ET) főtitkárának az MSZP, amelyben arról kérdezik, hogy az általa irányított testület szerint elfogadható-e az, amit a kormány a Velencei Bizottság által felvetett vitás kérdésekben tesz – jelentette be az MSZP választmányi ülése alatt tartott sajtótájékoztatón Mesterházy Attila.

A pártelnök-frakcióvezető arról beszélt: az ET főtitkára felkérheti a Velencei Bizottságot, hogy értékelje a kormány válaszait. Szavai szerint a magyar kabinet azt kommunikálja, hogy a vitás kérdések 90 százalékát teljesítették és csak tíz százalékban vannak úgymond technikai problémák, miközben a civil szervezetek ezt pontosan fordítva látják. Éppen ezért fontosnak tartanák, ha a Velencei Bizottság is nyilvánosságra hozná, hogy hogyan értékeli a kormány tevékenységét – mondta a politikus.

A választmány egyhangúlag támogatja a frakció álláspontját, hogy a képviselők ne vegyenek részt Áder János megválasztásában – jelentette be Botka László. Az MSZP meggyőződése, hogy Orbán Viktor és a Fidesz óriási hibát követ el, amikor nem arra használja a helyzetet, hogy az ország érdekében megszilárdítsa a közbizalmat, a demokratikus intézményeket és a köztársasági elnöki hivatal „lerombolt tekintélyét”, hanem egy „újabb pártkatonát ültet a Sándor-palotába” – mondta a választmányi elnök.

Kövér László azon szavaira idézve, amely szerint a házelnök örül annak, hogy a szocialisták látványa nem rontja el az ünnepet, azt mondta: egészen elfogadhatatlan és Európában példátlan, hogy a kormányoldal nemcsak, hogy nem törekszik az államfőválasztással a nemzet egységének megvalósítására, de „ezt még büszkén hirdetik is”.

Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila úgy fogalmazott, hogy Kövér Lászlótól nem idegen az ilyen típusú fogalmazás. Hangot adott annak a véleményének is, hogy a házelnök pénteken „egészen biztosan az ország felét” megsértette a mondataival, amikor az MSZP-t, az LMP-t és az újságírókat is „ócsárolta”. Hangsúlyozta, hogy Kövér László nemcsak az Országgyűlés elnöke, de jelen pillanatban ő látja el a köztársasági elnök feladatait is, amely pozícióból a nemzet egységét kellene megtestesítenie.

A politikus pénteken egy interjúban Schmitt Pál ügyére utalva azt mondta: mindenkinek végig kell majd gondolnia, aki hasonló pozícióra pályázik, hogy az egész életét, életpályáját felteszi-e, "csak azért, hogy néhány nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terrorista, az úgy gondolja, hogy rajta keresztül lehet a legtöbbet ártani a politikai ellentábornak". Arra külön kitért, hogy a fideszes politikus ugyanebben a nyilatkozatában nem érintette  a Jobbikot. Mesterházy Attila véleménye szerint ennek alapján „a Jobbik jól mutat azon a rendezvényen, ahol az új pártkatonát választják meg a köztársaság elnökének”.

Végül Botka László bejelentette azt is, hogy a 2014-es választásokra való felkészülés során az MSZP megindította programalkotási folyamatát. Ennek során szombaton első olvasatban megtárgyalták és el is fogadták az Ajánlat Magyarországnak című keretprogramot, amit társadalmi vitára bocsátottak. Erről a következő hónapokban a lehető legtöbb társadalmi, civil és szakmai szervezet véleményét akarják kikérni – tette hozzá.

Botka László választmányi elnök elmondta, hogy az ülésen négy elnökhelyettest választottak Szűcs Gábor, Harangozó Gábor, Veres Gábor és Márton Roland személyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.