Az esztergomiak nem kérnek köztulajdont

Érvénytelen volt a vasárnapi helyi népszavazás Esztergomban arról, hogy az önkormányzati holding részvényeit lakossági tulajdonba adják, a szavazáson ugyanis csak 43 százalékos részvételt regisztráltak.

A népszavazás akkor lett volna érvényes, ha a 24.140 szavazásra jogosult részvételi aránya meghaladja az 50 százalékot - mondta Tóth Gábor, a jegyzői osztály vezetője. A helyi népszavazáson azt kérdezték: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen, vagy rendkívül kedvezményesen átadja az esztergomi polgárok részére?"

Meggyes Tamás polgármester (Fidesz) az MTI-nek elmondta, óriási sikernek tartja az eredményt, akkor is, ha közjogi értelemben  érvénytelen, mivel 10 százalékkal az országos átlag fölötti volt a részvétel. "Nem azért csináltuk a népszavazást, hogy ne legyen  következménye. Azt az akaratot hajtjuk végre, ami többségbe került, annál inkább, minél nagyobb az igenek száma" - tette hozzá a város  vezetője.

A kezdeményezést a Fidesz kilenc helyi képviselőjének javaslatára hagyta jóvá a város képviselő-testülete, indoklásuk szerint "a vagyonjuttatás hozamot is biztosítani képes a polgároknak, mint tulajdonosoknak". Az MSZP helyi szervezete "nem" szavazat leadására kérte az itt élőket, a párt véleménye szerint kevés a döntést megalapozó információ.

A Strigonium holdingot 14 önkormányzati cég alkotja. A vállalkozást az önkormányzat tőkésítette fel, jegyzett tőkéje 1,3 milliárd forint, eredménye az előzetes adatok szerint 159 millió forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.