Az esztergomi polgármester nyilvánosságra hozta az ÁSZ-jelentést

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere kedden a város honlapján bemutatta a korábbi vezetés pénzügyi tevékenységét vizsgáló ÁSZ-jelentést, amely megállapítja, hogy a város 2007 és 2010 között 12,6 milliárd forint értékben bocsátott ki svájci frank alapú kötvényt, több esetben megsértve a törvényeket.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megyei irodájának 60 oldalas jelentése szerint a képviselő-testület határozataiban nem jelölte meg a felhasználás célját, illetve elfogadta, hogy "a kötvényből származó pénzt lekötik a számlavezető banknál, és a lekötésből származó kamatbevételek jelentenének fedezetet a fizetendő kamatok kiegyenlítésére".

A vizsgálat szerint a korábbi, Meggyes Tamás (Fidesz) vezette önkormányzat már 2007-ben "adósságrendezési eljárás megelőzésére" jegyzett 1,1 milliárd forintnyi kötvényt. A 2007 és 2010 közötti időszakban csak 2009-ben volt egyensúlyban a költségvetés, ekkor az előző évek kötvénykibocsátásaiból 4 milliárd forintot a bevételi oldalon szerepeltettek - állapította meg az ÁSZ.

Az új polgármester, Tétényi Éva a kezelhetetlen pénzügyi helyzet miatt adósságrendezési eljárást kért. Ezt a testület többségét adó Fidesz-frakció - benne Meggyes Tamás volt polgármester - törvénytelennek tartja, és azóta nem működik együtt Tétényi Évával.

A jelentés részletes megállapításai között szerepel, hogy ÁSZ korábban is vizsgálta Esztergomot, a jelentést azonban a volt polgármester a kézhezvétel után fél évvel, a 2006-os választások után terjesztette a testület elé, "politikai okokból" - mint az ÁSZ főigazgatójának írta.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint a volt polgármester és a jegyző több alkalommal törvényt sértett. Meggyes Tamás és alpolgármestere például a 25 millió forintos értékhatárt megsértve közbeszerzés nélkül kötött 143 millió forintos szerződést a város közbiztonságának fenntartására egy az UD Zrt.-hez kötődő céggel.

Az ÁSZ megállapította, hogy a hivatalban gyenge volt, illetve az utolsó években nem működött a belső ellenőrzés. Többek között az Esztergomban született gyerekek támogatására létrehozott Szent Miklós Alapban lévő értékpapírokat ajánlották fedezetként egy 610 milliós kölcsönhöz, amelyet a hivatalos indoklás szerint az "önkormányzat közszolgáltatási és államigazgatási feladatainak folyamatos biztosítására" vettek fel.

Az ellenőrzés időszakában, november 23-án a kölcsönt nyújtó bank elvitte az értékpapírokat, mert a város nem tudta törleszteni a hitelt.

Tavaly a 4,5 milliárd forintos kötvénykibocsátásból szeptember 30-ig már 3 milliárd forintot elköltött az önkormányzat, miközben fedezetként egy balatoni gyermektábort és más, korlátozottan forgalomképes ingatlanokat jelöltek meg jogszabályellenesen.

Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy az önkormányzat pénzügyi bizottsága figyelemmel kísérte a folyamatokat, de nem értékelte a változást előidéző okokat.

A vizsgálat több alkalommal megállapította a jegyző mulasztását, ő az ÁSZ szerint "nem vitatta a felelősségére vonatkozó megállapításokat", de felelősségre vonását nem kezdeményezték, mert december óta nem dolgozik a polgármesteri hivatalban.

Tétényi Éva korábban már sajtótájékoztatón ismertette a jelentés tartalmát. Ezt követően az Állami Számvevőszék úgy nyilatkozott, hogy nem hozza nyilvánosságra a dokumentumot, mert az ellenőrzésről úgynevezett számvevői, nem pedig az ÁSZ elnöke által aláírt jelentés készült.

Tétényi Éva hétfőn este egy városi fórumon ígérte meg, hogy a település hivatalos honlapján közzéteszi a vizsgálat megállapításait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.