Az eseti bizottság Paczolayt jelöli AB-elnöknek

Ellenszavazat nélkül támogatta Paczolay Péter alkotmánybírósági elnöki jelölését az Országgyűlés illetékes eseti bizottsága. A szocialisták szerint ugyanakkor az egész alkotmánybíró-választási folyamat veszélyezteti a demokráciát, mivel a korábbi paritásos helyzethez képest egy 15 fős, fideszes többségű bizottság jelöli a tagokat.

A grémium keddi, nem nyilvános ülése után Varga István, a testület fideszes elnöke elmondta, 13 igen és két tartózkodás mellett úgy döntöttek, hogy Paczolay Pétert jelölik az Alkotmánybíróság elnökének. Szerinte ezzel a bizottságban teljes konszenzus alakult ki.

Paczolay Péter az Alkotmánybíróság elnöke
Paczolay Péter az Alkotmánybíróság elnöke

Tájékoztatása szerint az ülésen minden frakció képviseltette magát, a Fidesz mellett az MSZP és az LMP támogatta a jelöltet, míg a Jobbik tartózkodott. Az elnök a tartózkodást igennek veszi. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy más frakciónak nem volt jelöltje. Részben politikai, részben szakmai konszenzus alakult ki a bizottságban. Az eredmény pedig Varga István számára is meglepetés volt.

A jelenlegi elnök újrajelölésével egyébként a bizottság a folyamatosság mellett voksolt, ugyanakkor Paczolay Péter személyéről a jövő héten az Országgyűlés dönt. Addig még sor kerül a meghallgatására is.

Az Alkotmánybíróság létszámának 15 fősre növelésére utalva Varga István arról beszélt, hogy a jövőben megnő a testület munkaterhe, mert várhatóan sokan fognak az Alkotmánybírósághoz fordulni az új jogorvoslati fórum keretében. Emlékeztetett: azoknak az állampolgároknak, akik kimerítették a rendes és rendkívüli jogorvoslatot a bírósági eljárás során, lehetőségük van az Alkotmánybírósághoz fordulni, ha alkotmánysértőnek látják az adott bíróság ítéletét.

Még a bizottsági döntés előtt kommentálta pártja álláspontját Simon Gábor, a testület szocialista tagja, aki elmondta: az MSZP ugyan megszavazza a Fidesz által jelölt Paczolay Pétert, azonban több ponton nem ért egyet a jelenlegi helyzettel, és nem látja biztosítottnak a demokrácia, a jogállamiság értékeit.

Az MSZP nem értett egyet az Alkotmánybíróság létszámának ilyen mértékű növelésével, az öt új jelölt személyével, és azzal sem, hogy a parlament választja meg az Ab elnökét. Nem értenek egyet továbbá azzal, hogy az Alkotmánybíróság jogkörét ilyen mértékben csorbították. A szocialisták szerint "az egész folyamat" veszélyezteti a demokráciát, a jogállamiságot, mivel a korábbi paritásos helyzethez képest egy 15 fős, fideszes többségű bizottság jelöli az alkotmánybírákat.

Az MSZP - eddigi elnöki tevékenységére való tekintettel - elfogadja Paczolay Pétert az Alkotmánybíróság elnökének, és reméli, hogy a jelenlegi fideszes többségű testület nem torzítja el az Alkotmánybíróságra jellemző korábbi színvonalat.

A Ház hétfőn választotta meg 12 évre az Ab kormánypártok által jelölt új tagjait, akik szeptember 1-jétől kezdhetik meg munkájukat a testületben. Az Ab elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság múlt hétfőn terjesztette a Ház elé az alkotmánybíró-jelöltek névsorát tartalmazó javaslatát. A tizenöt tagú jelölőbizottságban - amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, kettő MSZP-s, kettő jobbikos, egy pedig LMP-s - legalább nyolc igen szavazattal válhatott valaki jelöltté.

Az Országgyűlés korábbi döntése értelmében szeptember 1-jétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Ab-nak, ahogyan azt a 2012. január 1-jétől hatályos alaptörvény kimondja. A parlament azért választott öt alkotmánybírót, mert egy poszt jelenleg is betöltetlen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.